Τουρκία: Η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της εφημερίδας Zaman. Κλείνει εφημερίδες ο Ερντογάν

Τουρκία: Η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της εφημερίδας Zaman. Κλείνει εφημερίδες ο Ερντογάν

Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε βίαια στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, της Zaman αφού πρώτα έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος. Είχε προηγηθεί απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Ζαμάν είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης.

Μερικές ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε συλλάβει εξέχοντες επιχειρηματίες με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούν τον όμιλο του Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση κτίζοντας ένα δίκτυο υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα μέσα ενημέρωσης.

Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.

Όπως και να έχει το σημερινό περιστατικό έρχεται μόλις λίγες ημέρες έπειτα από την απελευθέρωση των δύο Τούρκων δημοσιογράφων της Cumhuriyet, των Can Dundar και Erdem Gul που είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο έπειτα από ρεπορτάζ στο οποίο κατηγορούσαν την τουρκική κυβέρνηση ότι είχε επιχειρήσει να στείλει οπλισμό στους τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία. Οι δύο δημοσιογράφοι κινδυνεύουν με ποινές ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικασθούν στη δίκη που θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι πέρυσι δύο εφημερίδες και δύο τηλεοπτικοί σταθμοί ετέθησαν υπό κρατική επιτήρηση για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με το κίνημα Χιζμέτ.

Τον προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δημοφιλή