ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2016 13:14 EET | Updated 13/03/2016 13:14 EET

Διεθνής Αμνηστία κατά του σχεδίου επανεισδοχής στην Τουρκία: Είναι προβληματικό ηθικά και νομικά

ASSOCIATED PRESS
A migrant holds a baby covered in a thermal blanket at a makeshift camp at the northern Greek border station of Idomeni, Sunday March 13, 2016. Bad weather returned after a brief pause and conditions in the refugee camp on the Greek-Macedonian where about 14,000 people are stranded have further deteriorated, many of its residents struggling to cope with the many challenges posed by the heavy rain. (AP Photo/Visar Kryeziu)

To σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων να στέλνεται πίσω στην Τουρκία ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει νομικές και ηθικές ελλείψεις και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτους ανθρώπους, επισήμανε σήμερα, Κυριακή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, απευθύνοντας έκκληση στην Ευρώπη να αναλάβει την φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων που αναζητούν άσυλο.

«Είναι προβληματικό, ηθικά και νομικά» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από το Ντουμπάι.

Ο Σέτι ανέφερε, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα «για να διατυπώσουμε κατ’ ιδίαν το σοκ και την οργή μας για όσα προετοιμάζονται».

«Υποστηρίζεται ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Πως ακριβώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;» τόνισε ο Σέτι.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει την Σύμβαση (των ΗΕ) για τους πρόσφυγες, επομένως την παραβιάζουν άμεσα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων είναι σαφής, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς προστατεύονται διεθνώς. Επομένως πρέπει να εξετάσουν μία προς μία τις υποθέσεις».

«Αυτή η ιδέα της ανταλλαγής ανθρώπινων όντων- είναι κάπως σοκαριστική. Αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους» είπε ο Σέτι.