ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 04:11 EEST | Updated 30/03/2016 04:12 EEST

150 νάρκες τοποθέτησαν οι τζιχαντιστές στους αρχαιολογικούς χώρους της Παλμύρας

STRINGER via Getty Images
A picture shows on March 29, 2016 the remains of the Temple of Bel in the historical city of Palmyra after ir was blown up by Islamic State (IS) group jihadists. Regime troops were locked in heavy fighting with the Islamic State group in central Syria, where they dealt the jihadists a major blow by seizing the ancient city of Palmyra. / AFP / STRINGER (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)

Τουλάχιστον 150 νάρκες στους αρχαιολογικούς χώρους της Παλμύρας τοποθέτησαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την αποκατάσταση των μνημείων μετά την απελευθέρωση της πόλης από το συριακό στρατό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, νάρκες έχουν τοποθετηθεί και στις κατοικημένες περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιστορική πόλη, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, απελευθερώθηκε από τους τζιχαντιστές την Κυριακή. Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει την περιοχή τον Μάιο του 2015, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στους δύο αρχαίους ναούς, τη ρωμαϊκή αψίδα του θριάμβου και άλλα μνημεία της πόλης. Το ρωμαϊκό θέατρο, αν και δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, είχε μετατραπεί σε χώρο εκτελέσεων.

Ο Maamoun Abdul-Karim, διευθυντής των Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας, είχε δηλώσει ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των μνημείων της πόλης. Το έργο όμως των αρχαιολόγων προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολο, λόγω των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι υπεύθυνο για την καταστροφή και των έξι μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Παλμύρας.