ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2016 14:27 EEST | Updated 06/04/2016 14:27 EEST

Έκκληση Ομπάμα για φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο μετά τα Panama Papers

Anadolu Agency via Getty Images
WASHINGTON, USA - APRIL 5: US President Barack Obama speaks in the Brady Press Briefing Room about the state of the economy and closing corporate tax loopholes, specifically Corporate Inversions, at the White House in Washington, USA on April 5, 2016. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Έκκληση για φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, από τον Λευκό Οίκο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας φοροαποφυγής είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα πράγματα είναι νόμιμα, όχι παράνομα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας τη σημασία φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα καλύψουν τα κενά που επιτρέπουν πρόσωπα και εταιρείες να φοροδιαφεύγουν με νόμιμα μέσα.

Η έκκληση του Ομπάμα έρχεται λίγες ημέρες αφότου βγήκε στην δημοσιότητα η υπόθεση των «Panama Papers».Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου διαρροή 11,5 εκατ. αρχείων από τη βάση δεδομένων της τέταρτης μεγαλύτερης δικηγορικής εταιρείας που ειδικεύεται στον τομέα των offshore εταιρειών, της Mossack Fonseca. Τα έγγραφα αυτά αποκτήθηκαν από ανώνυμη πηγή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η οποία τα μοιράστηκε με την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών-Δημοσιογράφων που διερευνά την υπόθεση.

Πολλοί επιχειρηματίες απομακρύνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να τα προστατέψουν από εγκληματική δραστηριότητα ή να παρακάμψουν περιορισμούς περί «σκληρού νομίσματος», ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τις offshore εταιρείες για λόγους κληρονομιάς, σχεδιασμών περί ακίνητης περιουσίας κ.α.  Οι εξωχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες (γνωστές ευρύτερα με τον αγγλικό όρο, offshore) δεν αποτελούν παράνομη δραστηριότητα, ωστόσο αποτελούν μια διαδεδομένη τεχνική/ πρακτική με την οποία άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας «κρύβουν» τις περιουσίες τους, εκμεταλλευόμενα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα σε άλλες χώρες. 

Διαβάστε ακόμα:

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καλυφθούν τα «κενά» που επιτρέπουν τέτοιου είδους δραστηριότητες και κάλεσε και τα υπόλοιπα έθνη να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι ΗΠΑ με τον Παναμά. Οι προειδοποιήσεις της αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post.

«Δεν πρέπει να κάνουμε νόμιμο το να συναλλάσσεται κάποιος μόνο και μόνο για να αποφύγει την φορολογία», είπε, προσθέτοντας ότι η φοροαποφυγή των πλουσίων ρίχνει το βάρος στη μεσαία τάξη.

«Ειδάλλως, αυτό σημαίνει ότι δεν επενδύουμε τόσο όσο θα έπρεπε στα σχολεία, στο να κάνουμε τα Πανεπιστήμια οικονομικά, στο να ξαναχτίσουμε τους δρόμους μας, τις γέφυρες, τις υποδομές μας, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τα παιδιά μας», τόνισε.