Κάλπες στη Σερβία: Διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Κάλπες στη Σερβία: Διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
ASSOCIATED PRESS

Στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Σέρβοι: Την ψήφο των 6.739.441 πολιτών διεκδικούν 20 πολιτικά κόμματα και παρατάξεις.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του νυν πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρείται φαβορί για τη νίκη και μάλιστα πολλές δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων.

Δεύτερο φέρεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του υπουργού εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς με ποσοστό γύρω στο 11% και ακολουθεί το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι το οποίο αναμένεται ότι θα λάβει περίπου το 8% των ψήφων. Όλα τα άλλα κόμματα, μεταξύ αυτών και το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) το οποίο κυβέρνησε τη χώρα από το 2000 έως το 2012, βρίσκονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κοντά στο όριο του 5% που αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο στη βουλή.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8:00 το βράδυ. Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε 8378 εκλογικά τμήματα εκ των οποίων 90 θα λειτουργήσουν στο Κόσοβο, στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Τις 250 έδρες στη βουλή διεκδικούν συνολικά 3270 υποψήφιοι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)