ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 16:33 EEST | Updated 10/05/2016 16:34 EEST

Ένταση στον Ειρηνικό: Απογείωση κινεζικών μαχητικών λόγω διέλευσης αμερικανικού πολεμικού

ASSOCIATED PRESS
The USS William P. Lawrence guided missile destroyer, below, awaits refueling from a tanker, above, Wednesday, Jan. 20, 2016, in Coronado, Calif. The U.S. Navy is launching a carrier strike group to be powered partly by biofuel, calling it a milestone toward easing the military's reliance on foreign oil. (AP Photo/Gregory Bull)

Μαχητικά αεροσκάφη απογείωσε η Κίνα την Τρίτη, καθώς αμερικανικό πολεμικό πλοίο περνούσε κοντά από αμφισβητούμενο ύφαλο στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, με την κινεζική κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια «παράνομη απειλή» για την ειρήνη, η οποία απλώς δείχνει πως οι στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή είναι απαραίτητες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS «William P. Lawrence» πέρασε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων (22 χλμ) από ελεγχόμενο από την Κίνα ύφαλο (Fiery Cross Reef), σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, που έκανε λόγο για «επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας», με σκοπό την αποτροπή «υπερβολικών θαλασσίων αξιώσεων» από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανταλλάσσουν κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας Νότιας Κίνας, καθώς η Κίνα διεξάγει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις ανάκτησης γης και κατασκευής εγκαταστάσεων, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τις περιπολίες και τις ασκήσεις τους.

Οι εγκαταστάσεις στον ύφαλο περιλαμβάνουν έναν διάδρομο 3.000 μέτρων, για τον οποίο οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη περαιτέρω διεκδικήσεων από την Κίνα σε βάρος άλλων χωρών στην περιοχή.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, απογειώθηκαν δύο μαχητικά και τρία πολεμικά πλοία παρακολουθούσαν το αμερικανικό σκάφος, ζητώντας του να αποχωρήσει. Επίσης, ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το αμερικανικό πολεμικό εισήλθε παράνομα σε κινεζικά ύδατα.