ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2016 13:52 EEST | Updated 16/05/2016 13:53 EEST

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από πλημμύρες έως το 2060

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this July, 28, 2009 file photo, a Bangladeshi woman looks skyward from inside her temporary home, a tent set up on the roadside, in Dhaka, Bangladesh as heavy monsoon rains have battered Bangladesh's capital, flooding streets and homes, stranding thousands and forcing businesses and schools to close. Experts say Asia and the South Pacific, home to 4.3 billion people or 60 percent of all humankind, faces rising risks from climate change that threaten food security, public health and social order, in a report given Monday, March 31, 2014 by a United Nations scientific panel meant to guide policymakers and form the foundation for a new climate treaty due next year. (AP Photo/Pavel Rahman, File)

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί να κινδυνεύσουν από καταστροφικές πλημμύρες στις παράλιες περιοχές μέχρι το 2060 λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού, προειδοποιεί μελέτη της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.

«Η ταχεία αύξηση των αστικών πληθυσμών κατά μήκος των ακτογραμμών σε όλο τον κόσμο --ένα αποτέλεσμα της φυσικής αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής μετανάστευσης-- σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απειλές από την κλιματική αλλαγή, θα θέσουν σε κίνδυνο περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους λόγω των πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές μέχρι το 2060», επισημαίνει η έκθεση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τέτοιες τάσεις. Μεγάλες πόλεις της Ασίας όπως η Καλκούτα, η Μουμπάι (Βομβάη), η Ντάκα, η Γκουανγκτζού, η Σανγκάη, η Μπανγκόκ και στις ΗΠΑ το Μαϊάμι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλέον εκτεθειμένων αστικών κέντρων στις πλημμύρες που θα πλήξουν παράκτιες περιοχές, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η δρ 'Αλισον Ντόιγκ, η συντάκτρια της έκθεσης, δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες παράκτιες πόλεις διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. "Νομίζω ότι κινδυνεύουν περισσότερο πόλεις όπως η Καλκούτα, το Ντακάρ, οι μεγάλες πόλεις του νότου και οι χώρες με αναδυόμενη οικονομία, όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε μεγαλύτερες βροχοπτώσεις. Οι πλημμύρες σε αυτές τις πόλεις μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά, αλλά και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές". Προειδοποίησε επίσης ότι η Φλόριντα είναι πιθανό να πληγεί από εκτεταμένες πλημμύρες.

Η Christian Aid καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, επενδύοντας σε διάφορα προγράμματα για τον περιορισμό των κινδύνων από φυσικές καταστροφές ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποτραπούν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μέλλον.

Τον Δεκέμβριο του 2015, μια πρωτοφανής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή επιτεύχθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι (COP21). Η συμφωνία ανάμεσα σε 195 χώρες έχει στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η κύρια αιτία για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την άνοδο της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας.

Έκκληση για κινητοποίηση ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού

Παράλληλα σήμερα, Δευτέρα, στη Βόννη, οι εκπρόσωποι των 195 χωρών άρχισαν την πρώτη τους σύνοδο διαπραγματεύσεων μετά την επίτευξη της συμφωνίας της COP21 ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται η συμφωνία. Κατά την έναρξη των εργασιών διατυπώθηκαν εκκλήσεις για ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υπενθύμισαν επίσης πόσο η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

"Η φάση των διαπραγματεύσεων είναι πίσω μας, τώρα εισερχόμαστε στη φάση της συνεργασίας. Όλος ο κόσμος είναι ενωμένος πίσω από τη δέσμευση που έχει αναλάβει", δήλωσε η υπεύθυνη του ΟΗΕ για το Κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες, ανοίγοντας τη συνεδρίαση που θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου.

Στη Βόννη, έδρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, περίπου 3.000 αντιπρόσωποι αναμένεται να συζητήσουν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τη διάρκεια της μοναδικής συνάντησης που έχει προγραμματιστεί πριν από την COP22 του Μαρακές τον Νοέμβριο.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post