ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2016 04:34 EEST | Updated 10/06/2016 05:58 EEST

Ενόχληση ΗΠΑ για την Αγιά Σοφιά. Καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την παράδοση και την ιστορία του μνημείου

U.S. President Barack Obama and U.S. Secretary of State John Kerry (L) look on during a meeting with turkish President Recep Tayyip Erdogan at the World Climate Change Conference 2015 (COP21) in Paris, France December 1, 2015. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / Reuters
U.S. President Barack Obama and U.S. Secretary of State John Kerry (L) look on during a meeting with turkish President Recep Tayyip Erdogan at the World Climate Change Conference 2015 (COP21) in Paris, France December 1, 2015. REUTERS/Kevin Lamarque

Την αντίθεσή της στην ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της».

Ο κ. Τόνερ, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του ο ανταποκριτής του ΜEGA και του «Έθνους» κλήθηκε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προηγήθηκε, να απαντήσει σε ερώτημα που αφορούσε την κύρωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συνταγματικής τροποποίησης για την αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας, που στοχεύει βασικά τους Κούρδους βουλευτές.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι πως αυτή η τροποποίηση θα επιδράσει περιοριστικά στην ελευθερία του λόγου σ’ ολόκληρη την Τουρκία. Αποτελεί κοινό δόγμα σε δημοκρατικές κοινωνίες η ισότητα έναντι του νόμου. Πιστεύουμε πως η ελευθερία να εμπλέκεσαι σε ελεύθερο διάλογο και η πολιτική ομιλία πρέπει να προστατεύονται εκ του νόμου. Αυτό οπωσδήποτε σχετίζεται με την ομιλία αιρετών αντιπροσώπων των πολιτών μιας χώρας», είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως τονίζεται, ο αναπληρωτης εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίζουν να επιτηρούν στενά την κατάσταση. «Θα εκφράσουμε τις ανησυχίες μας προς την τουρκική κυβέρνηση», πρόσθεσε. Όταν ο κ.Τόνερ ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο αναπτύσσει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο. «Δεν μπορώ να σχολιάσω”, είπε, “τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν αυτά τα δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο, αν όντως υπάρχουν».