Επιστολή Κύριλλου σε Βαρθολομαίο και Προκαθημένους: Δεν μπορεί να συγκληθεί Πανορθόδοξη αν λείπει έστω και μια εκκλησία

Επιστολή Κύριλλου σε Βαρθολομαίο και Προκαθημένους: Δεν μπορεί να συγκληθεί Πανορθόδοξη αν λείπει έστω και μια εκκλησία
eurokinissi

Εμμένει στη θέση του να απέχει από την Πανορθόδοξο Σύνοδο της Κρήτης, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, καθώς με επιστολή που απέστειλε προς τους άλλους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στην επιστολή του, ο κ. Κύριλλος, ζητά από τους Προκαθημένους που συμμετέχουν στη Σύναξη που συγκάλεσε ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, να σεβαστούν την απόφαση των Εκκλησιών της Ρωσίας, της Αντιόχειας, της Γεωργίας , και της Βουλγαρίας, που απέχουν και τάχθηκαν υπέρ της αναβολής της Πανορθοδόξου Συνόδου, όπως και οι ίδιοι σέβονται τις εργασίες της Σύναξης που συγκάλεσε ο κ. Βαρθολομαίος. Μάλιστα διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί μια Πανόρθοδοξη Σύνοδος, αν απουσιάζει έστω και μια αυτοκέφαλη εκκλησία.

Ο Πατριάρχης Μόσχας ζητά από τους συμμετέχοντες στη Σύναξη της Κρήτης, να μην προχωρήσουν στην απόφαση να συγκληθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδος, αλλά να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και η προετοιμασία να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον.

Στο μεταξύ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στο Κολυμπάρι Χανίων η Σύναξη των Προκαθημένων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία θα επεξεργαστεί το μήνυμα που θα απευθύνει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος προς τους πιστούς και λόγω των απουσίων ονομάστηκε Μικρή Σύνοδος..

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος έκανε πρόταση να κληθούν ακόμα και τώρα οι Πατριάρχες Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας για το συλλείτουργο της Πεντηκοστής. Και αν τυχόν δεν προλάβουν να έρθουν η Σύνοδος αυτή να είναι η απαρχή προκειμένου να συγκληθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της μία καινούρια. Ο Οικουμενικός πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος πρότεινε εάν δεν προλαβαίνουν να έρθουν να βρίσκονται στην Κρήτη των Αγίων Πάντων, επιμένοντας ότι θα πρέπει να γίνει αυτό το ιστρορικό βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του κ. Ειρηναίου βρίσκει ανταπόκριση και στη συνεδρίαση, όπως επισημαίνουν συμμετέχοντες, επικρατεί αδελφοσύνη και καταλλαγή.

Στην Σύναξη, βασικά και κεντρικά θέματα στην ατζέντα βρίσκονται καθαρά διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα που εν τω μεταξύ έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και αμέσως μετά την σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζί της Γενεύης (21 με 28 Ιανουαρίου 2016). Τα ζητήματα αυτά είναι : α) το ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Πανορθόδοξης Συνόδου, β) Οργανωτικά και χωροταξικά ζητήματα, γ) ζητήματα πρωτοκόλλου και τέλος θέματα αντιμετώπισης των εξόδων του «κοινού ταμείου». Από την Σύναξη των προκαθημένων και την έκβαση της θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο θα παραμείνουν οι Εκκλησίες της Σερβίας και ενδεχομένως δυο τρεις ακόμα Εκκλησίες ώστε να μπορέσει να συγκληθεί η ιστορική σύνοδος της Ορθοδοξίας με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων Εκκλησιών ή τελικά θα αποφασιστεί η αναβολή της, για το μέλλον.

Δημοφιλή