ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 09:02 EEST | Updated 30/06/2016 10:50 EEST

Δύο υπουργοί του Κάμερον, Τερέζα Μέι και Μάικλ Γκόουβ υποψήφιοι για την πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία

Christopher Furlong via Getty Images
MANCHESTER, ENGLAND - OCTOBER 02: (EDITOR'S NOTE: Image was processed using digital filters. Colour version not available) Cabinet Ministers Michael Gove (L), Theresa May and George Osborne laugh as British Prime Minister David Cameron delivers his keynote speech to delegates on the last day of the annual Conservative Party Conference at Manchester Central on October 2, 2013 in Manchester, England. During his closing speech David Cameron said that his 'abiding mission' would make the UK into a 'land of opportunity'. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Δεύτερη και τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας η οποία θα οδηγήσει το νικητή απευθείας και στην πρωθυπουργία, μετά την προαναγγελθείσα παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Το όνομα του νέου βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Μέχρι στιγμής υποψήφιοι είναι δύο εν ενεργεία υπουργοί, Τερέζα Μέι και Μάικλ Γκόουβ αλλά και ο τέως υπουργός Άμυνας, Λίαμ Φοξ που όμως θεωρείται αουιτσάιντερ. Πάντως ήταν η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις η εξέλιξη που προκάλεσε τα περισσότερα σχόλια.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ως ήταν αναμενόμενο την υποψηφιότητά της από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και «συνοδεύτηκε» από μια ανοιχτή επιστολή προς τους Βρετανούς η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Times» αλλά και με μια εκτενή ανάρτηση στην νέα της ιστοσελίδα στο Facebook που φτιάχθηκε για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος αλλά και της πρωθυπουργίας.

Η 59χρονη Μέι ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών το 2010, υπό πρωθυπουργία Κάμερον, πολύ τη χαρακτηρίζουν ως η «νέα Θάτσερ»- αν και θυμίζει πολύ και την Κριστίν Λαγκάρντ- χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ αυστηρό άτομο, με συχνά υπερ-συντηρητικές θέσεις στο μεταναστευτικό και ανήκει ξεκάθαρα στην ομάδα των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος.

«Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ», γράφει η Μέι δηλώνοντας επίσης σε ξεκάθαρα πως «Βrexit means Brexit» και μη αφήνοντας κανένα περιθώριο να υπάρξουν σκέψεις πως μπορεί να μην γίνει σεβαστή η ψήφος των Βρετανών. Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να «κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

Προέτρεξε δε να αναδείξει σε βασικό της αντίπαλο της το πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον λέγοντας πως «ορισμένοι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή υπόθεση που έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων».

Τελικά όμως ο Τζόνσον δεν έθεσε καν υποψηφιότητα...

Υποψήφιος και ο σύμμαχος του Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ

Εκτός από τη Μέι όμως την υποψηφιότητα του ανακοίνωσε και ο ένας από τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της καμπάνιας υπέρ του Brexit, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ ο οποίος θεωρείτο από πολλούς «σύμμαχος» του Τζόνσον.

Ο υπουργός αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σε email που διέρρευσε στον Τύπο, η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail, Σάρα Βάιν εμφανίζεται να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του. Γράφει επίσης στο μήνυμα αυτό, το περιεχόμενο του οποίου δεν διέψευσε η ίδια, ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν έχει με βεβαιότητα την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ούτε το Πολ Ντέικρ , του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times Ρούπερτ Μέρντοκ.

Πηγές: Independent, Guardian, Reuters