ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2016 16:10 EEST | Updated 27/07/2016 17:02 EEST

Τραμπ καλεί Ρωσία για να νικήσει την Χίλαρι Κλίντον

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a Veterans of Foreign Wars convention, Tuesday, July 26, 2016, in Charlotte, N.C. (AP Photo/Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a Veterans of Foreign Wars convention, Tuesday, July 26, 2016, in Charlotte, N.C. (AP Photo/Evan Vucci)

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμμέσως κάλεσε σε βοήθεια τη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολιτική του αντίπαλο, τη Χίλαρι Κλίντον.

Ειδικότερα την Τετάρτη ο Τραμπ δήλωσε πως ελπίζει τα διαγραμμένα emails της Κλίντον να έχουν πέσει στα χέρια Ρώσων χάκερς.

«Εάν τα έχουν «χακάρει» τότε πιθανότατα έχουν στη διάθεσή τους 33.000 mails. Ελπίζω να το έχουν κάνει» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Φλόριντα.

«Ρωσία, εάν ακούς ελπίζω να μπορείς να βρεις τα 30.000 mails που έχουν χαθεί» είπε και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις.

Η ομάδα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι ενθαρρύνει τη Ρωσία να κατασκοπεύει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία ενθαρρύνει ενεργά μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύει την πολιτική του αντίπαλο», τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος της Κλίντον, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια «υπόθεση εθνικής ασφαλείας».

Ο πρώην επικεφαλής της CIA Leon Panetta καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ με τις οποίες ενθάρρυνε την κατασκοπία από ένα ξένο κράτος εις βάρος της χώρας και επεσήμανε πως έπειτα από αυτό ο Τραμπ δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

Ωστόσο, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Μάικ Πενς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν από την έρευνα για τα emails που διεξάγει για την υπόθεση το FBI διαπιστωθεί ότι ευθύνεται η Ρωσία.

«Αν είναι η Ρωσία και παρεμβαίνει στις εκλογές μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και τα δύο κόμματα και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», είπε ο κυβερνήτης της Ιντιάνα.

Εν τω μεταξύ ο Τράμπ έπειτα από τις αντιδράσεις επανήλθε σ΄ένα διαφορετικό τόνο και μέσω twitter κάλεσε τη Ρωσία ή όποια άλλη χώρα ή άτομο έχουν τα 33.000 τα παράνομα διαγραμμένα mails, ίσως θα έπρεπε να τα μοιραστούν με το FBI.

Σημειώνεται ότι η Κλίντον, που αναμένεται την Πέμπτη να αποδεχθεί και τυπικά το χρίσμα των Δημοκρατικών χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό διακομιστή στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη για να λαμβάνει και να αποστέλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2009-2013). Το θέμα ερευνήθηκε από το FBI, που όμως αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Κλίντον παρότι ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας Τζέιμς Κόμεϊ χαρακτήρισε «εξαιρετικά απερίσκεπτη» την πρώην ΥΠΕΞ όσον αφορά τον τρόπο που μεταχειριζόταν πληροφορίες που είχαν διαβαθμιστεί εμπιστευτικές ή ακόμη και απόρρητες.