ΔΙΕΘΝΕΣ
05/09/2016 08:14 EEST | Updated 05/09/2016 08:15 EEST

Προετοιμάζεται ο Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο;

ASSOCIATED PRESS
Russian military officials, no names given, look into an open silo of an intercontinental ballistic Topol-M missile at an undisclosed location in Russia in this 2001 photo. Russia has deployed a fresh batch of its top-of-the-line strategic nuclear missiles after a break caused by a funding shortage, said military officials on Monday, Dec. 22, 2003. (AP Photo)

Ο Ρώσος ηγέτης Βλάντιμιρ Πούτιν σύμφωνα με πληροφορίες αναλυτών έχει θέσει σε εφαρμογή ένα απόρρητο σχέδιο που αφορά στην κατασκευή ενισχυμένων πυρηνικών καταφυγίων σε διάφορα μέρη της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει η freebeacon.com, επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η κατασκευή έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και οι κατασκευές γίνονται όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Η Μόσχα προετοιμάζεται για έναν μεγάλο πόλεμο που ενδεχομένως θα καταλήξει σε πυρηνικό και εκτιμάται ότι το πρώτο χτύπημα θα το κάνει η Ρωσία, λέει ο Mark Schneider, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. Προσθέτει δε πως η νέα στρατηγική της Ρωσίας που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο συμπεριλαμβάνει αύξηση των δαπανών προς την πολιτική προστασία για την κατασκευή έργων άμυνας ενάντια σε μια πυρηνική επίθεση.

Όπως και να έχει λίγες είναι οι πληροφορίες για τα νέα πυρηνικά καταφύγια ωστόσο ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν πως αυτά κατασκευάζονται στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής για την ασφάλεια της χώρας.

Ο Αμερικανός στρατηγός, διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Curtis Scaparrotti, προειδοποίησε πρόσφατα πως η Ρωσία υιοθέτησε ένα νέο δόγμα για πιθανό πυρηνικό πόλεμο με την ονομασία «alarming» (σε επιφυλακή).

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως δήλωσε στις 27 Ιουλίου, το νέο ρωσικό δόγμα αναφέρει πως τακτικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα συμβατικό σενάριο αντεπίθεσης.

Επίσης στον απόηχο όλων αυτών έγινε γνωστό ότι η Ρωσία κατασκεύασε ένα τεράστιο υπόγειο καταφύγιο κοντά στο βουνό Γιαμαντάου στα Ουράλια.

Υπενθυμίζεται ότι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης έχουν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, επίσης η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας έχει θορυβήσει τις δυτικές δυνάμεις, ενώ «λάδι στη φωτιά» ρίχνει το ΝΑΤΟ με τις ασκήσεις στη Βαλτική και την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Πρόσφατα πληροφορίες που «διέψευσαν» από την Μόσχα, έκαναν λόγο ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για την δοκιμή ενός πυραύλου με τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και ο οποίος θα είναι τόσο εξελιγμένος που θα μπορεί να διαπερνά την όποια νατοϊκή ασπίδα με την ικανότητα να πλήξει μεγάλο μέρος της Ευρώπης ή πόλεις στη δυτική και ανατολική ακτή των ΗΠΑ μόλις λίγα δευτερόλεπτα από την εκτόξευσή του.