ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2016 08:02 EEST | Updated 22/09/2016 08:02 EEST

Νέα συνάντηση Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη για τη Συρία

Pierre Albouy / Reuters
U.S. Secretary of State John Kerry (R) and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov arrive for a news conference after a meeting on Syria in Geneva, Switzerland, August 26, 2016. REUTERS/Pierre Albouy

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, συζήτησαν για τη συριακή κρίση στη Νέα Υόρκη, έπειτα από μια έντονη διαφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν αρχικά τηλεφωνικά "με πρωτοβουλία των Αμερικανών" μετά τη διέλευσή τους από τον ΟΗΕ πριν από τη συνάντησή τους, συνοδευόμενοι από την αντιπροσωπεία τους, για να "συνεχίσουν να συζητούν το πρόβλημα της διευθέτησης της συριακής (σύγκρουσης), σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ενώπιον του ΟΗΕ, οι Κέρι και Λαβρόφ διαφώνησαν έντονα για τη Συρία, με τις ΗΠΑ να απαιτούν από τη Μόσχα "να καθηλώσει στο έδαφος" τα συριακά αεροσκάφη και να απαγορεύσει στη Δαμασκό να βομβαρδίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και άμαχους.

Απαθής, ο Λαβρόφ δεν έκλεισε την πόρτα σε μια επαναφορά της εκεχειρίας, η οποία κατάρρευσε τη Δευτέρα, αλλά δήλωσε ότι "δεν ήταν πλέον δυνατόν να υπάρχει μονομερής παύση" των εχθροπραξιών από τον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, κατηγορώντας τους αντάρτες ότι άρχισαν εκ νέου τις εχθροπραξίες.

Η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης στη Συρία, στην οποία μετέχουν 23 χώρες και διεθνείς οργανώσεις, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου σήμερα στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις είναι όλο και πιο τεταμένες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post