ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2016 14:22 EEST | Updated 05/10/2016 14:22 EEST

Τρομάζει τη Δύση η ευρείας κλίμακας άσκηση στη Ρωσία για την αντιμετώπιση επίθεσης με πυρηνικά όπλα

AFP via Getty Images
A column of Russia's Topol intercontinental ballistic missile launchers rolls at the Red Square in Moscow, on May 9, 2012, during Victory Day parade. Thousands of Russian soldiers marched today alongside nuclear-capable missiles to commemorate the 67th anniversary of the Soviet victory over Nazi Germany. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV (Photo credit should read KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/GettyImages)

Εντελώς διαφορετικές «διαστάσεις» στα μάτια της Δύσης φαίνεται να λαμβάνει η φετινή πανεθνική άσκηση πολιτικής άμυνας της Ρωσίας καθώς έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης της Μόσχας με τις χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ.

Πολλά μέσα μάλιστα, ακόμη και τα πιο ψύχραιμα όπως οι Times, φαίνεται κατά κάποιο τρόπο να συνδέουν τη συγκεκριμένη ευρείας κλίμακας άσκηση για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρηνικής επίθεσης, με τη ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στο θέμα της Συρίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ «αξιωματούχοι (σ.σ στη Ρωσία) έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν τη χώρα για την τρομακτική πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου με τη Δύση». Και φυσικά γίνεται ειδική αναφορά στην άσκηση που ξεκίνησε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

Τόσο στους Τimes όσο όμως και σε άλλα δυτικά ΜΜΕ γίνεται αναφορά και στον τίτλο δημοσιεύματος σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του Zvezda που είναι ο τηλεοπτικός σταθμός του Υπουργείου Άμυνας που ήταν «Σχιζοφρενής από τις ΗΠΑ “ακονίζουν” τα πυρηνικά τους όπλα για τη Μόσχα».

Σύμφωνα με το Russia Today, η Ρωσία διεξάγει ευρείας κλίμακας άσκηση που περιλαμβάνει 40.000.000 πολίτες ανά τη χώρα-αντί για 60.000.000 το 2013- ενώ σε αυτή μετέχουν επίσης 200.000 ειδικοί διασώστες και περί τα 50.000 οχήματα. Και στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης όμως τονίζεται πως η άσκηση έρχεται τη στιγμή που οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Κρεμλίνου βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

«Προτεραιότητά μας κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η εκπαίδευση στην εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις δυνητικά επικίνδυνες περιοχές» ανάφερε μιλώντας στο Interfas ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, Βλαντιμίρ Πουσκόβ, ο οποίος εποπτεύει το σύνολο των πολιτικών άμυνας στη Ρωσία, είπε Interfax.

Στόχος της άσκησης είναι να δοκιμαστεί το επίπεδο συντονισμού μεταξύ μεταξύ ομοσπονδιακών, περιφερειακών και τοπικών αρχών στην εκτέλεση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, να δοκιμαστούν οι υποδομές πολιτικής άμυνας όπως τα καταφύγια και τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης αλλά και άλλες πτυχές του συστήματος. Οι δε υπηρεσίας ανταπόκρισης σε συνθήκες εκτάκτων αναγκών αναμένεται να προτάσεις για τους τρόπους βελτίωσης του όλου συστήματος.

Όπως δε αναφέρει η Emercom (Emergencies and Elimination of Consequences of Natural Disasters) του ρωσικού Υπουργείου Πολιτικής Άμυνας η άσκηση θα εστιάζει στην αντιμετώπιση περιστατικών έκθεσης σε ακτινοβολία, χημικά και βιολογικά όπλα σε κρίσιμες και δυνητικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις.