ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2016 08:08 EEST | Updated 06/10/2016 08:08 EEST

Ιστορική στιγμή: Στις 4 Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για το κλίμα

ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande, right, French Foreign Minister and president of the COP21 Laurent Fabius, center, and United Nations Secretary General Ban ki-Moon applaud after the final conference at the COP21, the United Nations conference on climate change, in Le Bourget, north of Paris, Saturday, Dec.12, 2015. Governments have adopted a global agreement that for the first time asks all countries to reduce or rein in their greenhouse gas emissions. (AP Photo/Francois Mori)

Η συμφωνία για το κλίμα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου, καθώς επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Νεπάλ και την Ινδία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων, επικύρωσαν επίσης την συμφωνία.

Συνολικά την συμφωνία έχουν επικυρώσει 73 κράτη που ευθύνονται για το 57% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα στην μάχη για την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό μας δίνει την καλύτερη ευκαιρία για να προστατέψουμε τον πλανήτη που έχουμε. Με αισιοδοξία και ελπίδα και πίστη, αποδεικνύουμε ότι αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία έχει στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου στα επίπεδα πριν την βιομηχανική επανάσταση και να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτά τα πλαίσια, οι χώρες του Βορρά έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα.

Την συμφωνία υπέγραψαν 195 κράτη στο Παρίσι, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.