Ειδησεις

Ποια είναι τα νέα υπουργεία που θα συσταθούν και ποια θα αλλάξουν σύμφωνα με τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων

SOOC

Νέα υπουργεία και αλλαγές σε ήδη υπάρχοντα προβλέπουν σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότιο ανασχηματισμός δεν επισπεύδεται και αναφέρει ότι πρόκειται για σχέδια αλλαγών στη δομή της κυβέρνησης, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί.

Σύμφωνα με τα σχέδια, δημιουργείται

  • υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής,
  • υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,
  • υπουργείο Ενέργειας και
  • υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Γίνεται επίσης ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία άλλων υπουργείων.

Τα σχέδια αυτά, κρίθηκαν νόμιμα από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με τις υπ’ αριθμ. 209 και 210 γνωμοδοτήσεις. Σύμφωνα με αυτά, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από γραμματείες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για τις γενικές γραμματείες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελείς υπηρεσίες Ασύλου, Αρχής Προσφύγων και Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακόμη, δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από την γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Επίσης, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού, που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015. Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, δημιουργείται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, μετονομάζονται τα εξής υπουργεία:

  • Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
  • Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
  • Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κυβερνητικές πηγές πάντως διευκρινίζουν ότι τώρα απλώς κρίθηκαν από το ΣτΕ τα σχέδια που είχε ζητήσει το Μαξίμου εδώ και ένα μήνα, προετοιμάζοντας τον ανασχηματισμό που σχεδίαζε για μετά το συνέδριο- για αυτό άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο στις δηλώσεις της για δομικό ανασχηματισμό.

Οι ίδιες πηγές όμως διευκρινίζουν επίσης ότι ο ανασχηματισμός εξακολουθεί να παραμένει στον πάγο, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ.

(Με πληροφορίες πό ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Popular in the Community