ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2016 13:55 EET | Updated 01/11/2016 13:55 EET

Προηγείται κατά μία μονάδα για πρώτη φορά ο Τραμπ σε δημοσκόπηση της WP και του ABC

ASSOCIATED PRESS
Republican presidential nominee Donald Trump waits behind his podium as Democratic presidential nominee Hillary Clinton makes her way off the stage following the third presidential debate at UNLV in Las Vegas, Wednesday, Oct. 19, 2016. (AP Photo/David Goldman)

Προβληματισμό προκαλούν οι δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με την ψαλίδα ανάμεσα στους δύο υποψηφίους να «κλείνει». Για πρώτη φορά μάλιστα, δημοσκόπηση δίνει τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται κατά μία μονάδα από την Χίλαρι Κλίντον.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της Washington Post και του ABC News που και τα δύο στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η διαφορά ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ήδη μετά την ανακοίνωση του FBI ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στα e-mail της υποψήφιας, η δημοτικότητα της Κλίντον άρχισε να μειώνεται και τα ποσοστά της πλησίαζαν εκείνα του Τραμπ. Είναι όμως η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας την ξεπερνά, έστω και κατά μία μονάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 46% της πρόθεσης ψήφου και η Κλίντον το 45%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε ψηφοφόρους έχει ήδη ρίξει την ψήφο του. Πρόκειται για το 21% του εκλογικού σώματος, στο οποίο το 54% στήριξε την Κλίντον. Όσον αφορά όμως εκείνους που πρόκειται να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών, το 50% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που έχει εκτιμήσει σωστά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών τα τελευταία 30 χρόνια ποντάρει «όλα του τα λεφτά» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πρόκειται για τον ιστορικό Άλαν Τζ. Λίχτμαν, ο οποίος έχει καταλήξει σε μια -μέχρι τώρα- αλάνθαστη μέθοδο ανάλυσης δεδομένων.