ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2016 05:10 EET | Updated 06/11/2016 05:10 EET

Τι σημαίνει «ελευθερία» στην Τουρκία; Εν αναμονή της έκθεση της Κομισιόν που διαπιστώνει «σημαντική υποχώρηση»

OZAN KOSE via Getty Images
A supporter of the Bugun Newspaper and Kanalturk holds a placard during a rally outside its headquarters covered with a giant Turkish national flag during a protest in Istanbul against the Turkish government's crackdown on media outlets on October 27, 2015. There has been growing concern about deteriorating press freedoms under Turkish President Recep Tayyip Erdogan, in particular over the numbers of journalists facing legal proceedings on accusations of insulting top officials. AFP PHOTO / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας κάνει λόγο για προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έκθεση, που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη-λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας, βουλευτών και στελεχών του φιλοκουρδικού, κόμματος της Αριστεράς, HDP αλλά και τις νέες προφυλακίσεις δημοσιογράφων- επισημαίνει πως υπάρχει «σημαντική υποχώρηση» στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, αλλά και ότι οι νομικές αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβάλλονται «επιλεκτικά και τυχαία».

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τους πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί και για τα μέσα ενημέρωσης που έχουν κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τις επικρίσεις τους για τις διώξεις που υφίστανται από τις τουρκικές αρχές όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Περισσότεροι από 110.000 δικαστές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί έχουν συλληφθεί ή έχουν παυθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φιμωθεί κάθε νόμιμη αντιπολίτευση.

Περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει, αφήνοντας 2.500 δημοσιογράφους άνεργους, καταγγέλλει η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων.

Παράλληλα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει υποχώρηση και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι το ένα πέμπτο των δικαστών και των εισαγγελέων έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους μετά το πραξικόπημα.

Εξάλλου κάποιοι από τους συλληφθέντες κρατήθηκαν έως και 30 ημέρες προτού βρεθούν ενώπιον δικαστή στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην Τουρκία.

«Πολύ σοβαρά ερωτήματα» τίθενται επίσης και για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον όσων θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post