ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ομπάμα έφυγε, το χρέος; Η συνάντηση με τη Μέρκελ θα δείξει τις προθέσεις του Βερολίνου. Οι προσδοκίες της Αθήνας

ATHENS, GREECE - NOVEMBER 16: U.S. President Barack Obama leaves the stage after his speech at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center on November 16, 2016 in Athens, Greece. President Barack Obama arrived in Greece Tuesday morning on the first stop of his final foreign tour as president, the first visit to Greece. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 16: U.S. President Barack Obama leaves the stage after his speech at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center on November 16, 2016 in Athens, Greece. President Barack Obama arrived in Greece Tuesday morning on the first stop of his final foreign tour as president, the first visit to Greece. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
Milos Bicanski via Getty Images

Ο Μπάρακ Ομπάμα έφυγε, οι θεσμοί έμειναν και ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, που σε άλλους φέρνει όνειρα και σε άλλους εφιάλτες.

Το αποτέλεσμα του ταξιδιού του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με το χρέος θα διαφανεί σήμερα στο Βερολίνο μετά τις επαφές που θα έχει με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τις δηλώσεις του έσπευσε να «προσγειώσει» όσους είχαν ελπίδες ότι μπορεί να επηρεαστεί από τις παραινέσεις Ομπάμα, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου μπορεί να βοηθήσει θετικά τις προσπάθειες της.

«Η κουβέντα για το χρέος έχει ανοίξει και επίσημα», έλεγε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι «αρκεί όλες οι πλευρές να ολοκληρώσουν τις δουλειές που έχουν αναλάβει».

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η επικοινωνιακή ώθηση που προσέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δημιουργήσει περισσότερους συμμάχους, αλλά ως εκεί. Το μεγάλο εμπόδιο προκειμένου να προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους δεν είναι άλλο από το Βερολίνο και αυτό φαίνεται πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει έως τις Γερμανικές εκλογές.

Αξιολόγηση

Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι τώρα θα πρέπει να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να μην χαθεί το χρονοδιάγραμμα που από κοινού έχουν θέσει.

Περιγράφοντας το κλίμα των πρώτων συναντήσεων, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι «είναι δύσκολο αλλά όχι εχθρικό», ενώ προσθέτουν ότι «φαίνεται πως και οι δανειστές δεν θέλουν να υπάρξουν εμπλοκές που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στόχος παραμένει η 28 Νοεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, καθώς εκεί η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει το πρώτο σήμα για την έστω και τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Θα ακολουθήσει μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, η συνεδρίασης του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάζουν λεπτομερώς την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου αμέσως μετά να ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για το χρέος. «Η απόφαση λέει πως μετά το πέρας της αξιολόγησης θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Πριν το τέλος του χρόνου πιστεύουμε πως μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά θετικές ειδήσεις για το χρέος. Υπάρχουν συσχετισμοί στην Ευρώπη άκρως ευνοϊκοί για εμάς. Το χρονοδιάγραμμα πρέπει και μπορεί να τηρηθεί και να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην πορεία των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Popular in the Community