ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2016 17:08 EET | Updated 20/11/2016 18:22 EET

Ζιπέ-Φιγιόν οι νικητές του πρώτου γύρου των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς. Ήττα για τον Σαρκοζί

Xavier Laine via Getty Images
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 20: A photo illustration of a ballot paper during the first round of voting in the Republican Party's primary elections at a polling station in the 15th arrondissement of Paris on November 20, 2016 in Paris, France. Seven centre-right candidates are running in the Republican Party's primary elections, including ex-President Nicolas Sarkozy and ex-Prime Ministers Alain Juppe and Francois Fillon. The two candidates with the most votes will go head to head in the second rou

Ο Φρανσουά Φιγιόν βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συγκεντρώνοντας το 43,6% των ψήφων, σύμφωνα με τη γαλλική Huffington Post.

Το μεγάλο φαβορί, ο Αλαίν Ζιπέ, κατέλαβε την δεύτερη θέση με ποσοστό 26,7%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί βγήκε τρίτος με ποσοστό 22,9%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ο Μπρινό λε Μερ, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, η Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ και ο Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν συγκέντρωσαν ποσοστά κάτω του 3%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που «Οι Ρεπουμπλικάνοι» διοργανώνουν εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές, κάτι που ήδη έχουν κάνει η αριστερά και οι Πράσινοι. Μετά από αυτόν, θα ακολουθήσει νέος γύρος εκλογών ανάμεσα στον Ζιπέ και τον Φιγιόν, ο οποίος θα ορίσει και το ποιος υποψήφιος θα πάρει τελικά το χρίσμα.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις σημερινές προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Ο Νικόλα Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του στις προκριματικές της δεξιάς και του κέντρου στις οποίες υπερίσχυσε ο Φρανσουά Φιγιόν με δεύτερο τον Αλέν Ζιπέ. Δήλωσε ότι στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει Φρανσουά Φιγιόν του οποίου οι ιδέες είναι πιο προσφιλείς. Είπε επίσης ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής.