ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/11/2016 06:11 EET | Updated 24/11/2016 06:31 EET

Ο Μάρτιν Σουλτς αφήνει το Ευρωκοινοβούλιο και επιδιώκει είσοδο στη Μπούντεσταγκ, με πιθανό στόχο την καγκελαρία

ASSOCIATED PRESS
European Parliament President Martin Schulz, of the Social Democrats listens to party chairman Sigmar Gabriel during a statement about yesterday's state elections at the northern German state of Mecklenburg-Western Pomerania, at the party's headquarters in Berlin, Monday, Sept. 5, 2016. The center-left Social Democrats, who led the outgoing state government in a coalition with the conservatives, remained the strongest party with 30.6 percent support. (AP Photo/Markus Schreiber)

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) και δεν θα επιδιώξει του χρόνου τρίτη θητεία στη θέση την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο Σουλτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αν θα επιδιώξει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή αν θα επιδιώξει να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται κοινοβουλευτική πηγή, δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ (που έχει ήδη ανακοινώσει πως θα επιδιώξει επανεκλογή). Σημειώνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στην παρούσα κυβέρνηση.

Ο κ. Σουλτς είπε πως αυτή «ήταν μια εύκολη απόφαση» και δήλωσε «ευγνώμων» για την ευκαιρία που είχε να υπηρετήσει το Ευρωκοινοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά ως πρόεδρός του. Ο Μ. Σουλτς σημείωσε πως εργάστηκε για να γίνει πιο «δυνατό» και πιο «ορατό» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως «το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες όργανο», ενώ υπογράμμισε πως η προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο, παραμένει.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη μια Ευρώπη δυνατή, αυτόνομη και ενωμένη, Θα παλέψω γι' αυτό το σχέδιο από το εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων» τόνισε, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα κερδίσει η Ευρώπη τη «χαμένη εμπιστοσύνη» των πολιτών.

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη» επισήμανε ο Μ. Σουλτς και κατέληξε ευχαριστώντας τους συναδέλφους του και ειδικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» και «μεγάλο Ευρωπαίο».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico, δεδομένου του ότι πρόκειται να είναι επικεφαλής της λίστας για τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι θα εξασφαλίσει θέση στην ομοσπονδιακή βουλή, κάτι που - όπως αναφέρεται- πιθανώς να υποδεικνύει τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την καγκελαρία, ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του επόμενου έτους.

Τα σενάρια επιστροφής του Σουλτς στη γερμανική πολιτική ενισχύθηκαν μετά την υποστήριξη της κυβέρνησης προς τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τη θέση του προέδρου. Γερμανικά ΜΜΕ υπέδειξαν τον Σουλτς ως διάδοχο του Σταϊνμάιερ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

To SPD θα ορίσει τον υποψήφιό του στα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ένα από τα σενάρια είναι ο Σουλτς να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο, να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία και στη συνέχεια να αναλάβει ξανά το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, με την προϋπόθεση ότι θα σχηματιστεί ξανά συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.