Νεκρός από πυρά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα

Νεκρός από πυρά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα
The Russian Ambassador to Turkey Andrei Karlov speaks a gallery in Ankara Monday Dec. 19, 2016. A gunman opened fire on Russia's ambassador to Turkey Karlov at a photo exhibition on Monday. The Russian foreign ministry spokeswoman said he was hospitalized with a gunshot wound. The gunman is seen at rear on the left. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
The Russian Ambassador to Turkey Andrei Karlov speaks a gallery in Ankara Monday Dec. 19, 2016. A gunman opened fire on Russia's ambassador to Turkey Karlov at a photo exhibition on Monday. The Russian foreign ministry spokeswoman said he was hospitalized with a gunshot wound. The gunman is seen at rear on the left. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
ASSOCIATED PRESS

Νεκρός από τα πυρά αγνώστου έπεσε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Καρλόβ κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας για τη Ρωσία σε γκαλερί στην Άγκυρα. Τη δολοφονία επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. Έκανε λόγο δε περί τρομοκρατικής ενέργειας και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Νεκρός είναι και ο δράστης, Μερτ Αλτιντάς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, από την επίθεση τραυματίστηκαν 3 άτομα, ευτυχώς ελαφρά, μεταξύ των οποίων και ένας ομογενής. Πρόκειται για τον Αναστάσιο Ζιμπιρικάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι, χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Τον τραυματία ομογενή επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.

Λίγη ώρα αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ακούστηκαν πυρά και κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Πριν την επίθεση

Ο δράστης της επίθεσης, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη

Δευτερόλεπτα μετά την επίθεση. Εικόνα από το σημείο της Hurriyet

Αστυνομικός ο δράστης

Ο δήμαρχο της Άγκυρας, ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν 22 ετών και εργαζόταν ως αστυνομικός. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι ήταν εν ενεργεία αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων καταστολής της 'Αγκυρας, απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης, γεννημένος στο Αϊδίνιο.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες από το σημείο, πριν τη δολοφονική επίθεση ο δράστης καθόταν πίσω από τον πρέσβη την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία του. Σύμφωνα με τον φωτογράφο του Associated Press, Burhan Ozbilici, που κατέγραψε με την κάμερά του καρέ-καρέ την δολοφονική επίθεση, είπε ότι ο δράστης πυροβόλησε τουλάχιστον 8 φορές.

Στις δραματικές εικόνες τις οποίες μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα ο δράστης ντυμένος με κουστούμι κρατούσε το όπλο ψηλά με το ένα του χέρι και μιλούσε για την κατάσταση στη Συρία. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ο δράστης μίλησε «για το Χαλέπι» και είπε ότι ήθελε «εκδίκηση». Πολλά μέσα μεταδίδουν βίντεο από τη στιγμή της δολοφονία. Η HuffPost Greece επιλέγει να μην δημοσιεύσει το σκληρό βίντεο.

Στη συνέχεια διέφυγε σ΄ έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο.

Οι αρχές τώρα εστιάζουν τις έρευνες στον στενό κύκλο του δράστη και ήδη προσήχθησαν η μητέρα και η αδελφή του δράστη και μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια. Πολλοί από την Τουρκία συνδέουν την δράση του με το δίκτυο του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, που είχε εισχωρήσει στην αστυνομία, ωστόσο ο ίδιος ο Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, αρνήθηκε ότι συνδέεται με τη επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

Συνομιλία Ερντογάν - Πούτιν

Σύμφωνα με το CNN Turk, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Αργότερα, σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για προβοκάτσια, που στόχο έχει να πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες της δολοφονίας. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την δολοφονική επίθεση ως μια προσπάθεια να πληγεί η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωνε ότι πρόεδρος Πούτιν θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Καταδικάζει η Ουάσινγκτον

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ενήμεροι για αναφορές σχετικά με την επίθεση και συμπλήρωσε πως «καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας, ανεξάρτητα από την πηγή της. Οι σκέψεις είναι στον Ρώσο πρέσβη και την οικογένειά του».

Αντίδραση από το γερμανικό ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε έντονα τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τα φιλικά του πρόσωπα», σημειώνει στη σύντομη ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών η οποία δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό που χρησιμοποιεί στοTwitter.

Ανησυχία Μέι

«Μόλις είδα την έκτακτη επικαιρότητα, ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δέχθηκε πυρά, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε» τόνισε η ρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποβολής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης, για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην 'Αγκυρα, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτριος Βίτσας.

Τουρκία

Δημοφιλή