Το Facebook λογόκρινε (και) γυμνό άγαλμα του Ποσειδώνα

Το Facebook λογόκρινε (και) γυμνό άγαλμα του Ποσειδώνα
Piazza del Nettuno, Fountain of Neptune in Bologna, Emilia-Romagna, Italy
Piazza del Nettuno, Fountain of Neptune in Bologna, Emilia-Romagna, Italy
Ayhan Altun via Getty Images

Αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι αυστηρές ρυθμίσεις του Facebook που μπλοκάρουν «ακατάλληλες» εικόνες από τα χρονολόγια των χρηστών. Αυτή την φορά, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης διέγραψε φωτογραφία με γυμνό άγαλμα του Ποσειδώνα στην ομώνυμη πλατεία της Μπολόνια.

Η Ιταλίδα συγγραφέας Ελίζα Μπαρμπάρι χρησιμοποίησε την φωτογραφία του αγάλματος του 16ου αιώνα για να προωθήσει την σελίδα «Ιστορίες, περιέργειες και εικόνες από την Μπολόνια» που διατηρεί. Ωστόσο, αυτή κρίθηκε ακατάλληλη από το Facebook, το οποίο της απέστειλε την εξής εξήγηση: «Η χρήση της εικόνας δεν εγκρίθηκε γιατί παραβιάζει τις οδηγίες του Facebook για τις διαφημίσεις. Παρουσιάζει μια εικόνα με περιεχόμενο που είναι εξαιρετικά σεξουαλικό και το οποίο δείχνει σε μεγάλο βαθμό το σώμα, εστιάζοντας χωρίς λόγω σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η χρήση εικόνας ή βίντεο με γυμνά σώματα ή μεγάλα ντεκολτέ δεν επιτρέπεται, ακόμα και για καλλιτεχνικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Η απάντηση προκάλεσε την αντίδραση της συγγραφέως που δημοσίευσε στην σελίδα της την φράση: «Ναι στον Ποσειδώνα, όχι στην λογοκρισία». «Πώς ένα έργο τέχνης, το δικό μας άγαλμα του Πλούτωνα να γίνει αντικείμενο λογοκρισίας;», αναρωτήθηκε η ίδια μιλώντας στην Telegraph. «Πίσω στην δεκαετία του 1950, κατά την διάρκεια εκδηλώσεων για τις αποφοιτήσεις των μικρών παιδιών από το σχολείο συνήθιζαν να καλύπτουν τον Ποσειδώνα. Το Facebook ίσως να θέλει το άγαλμα και πάλι ντυμένο».

Εκπρόσωπος του Facebook αργότερα εξήγησε ότι η διαγραφή της φωτογραφίας ήταν «λάθος» και απολογήθηκε για το συγκεκριμένο περιστατικό. Όπως είπε, έχει ήδη εγκριθεί η διαφήμιση της Μπαρμπάρι. Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook προκαλεί κατακραυγή με τις αυστηρές ρυθμίσεις του. Τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε διαγραφεί η βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία «Terror of War» με το κορίτσι του Ναπάλμ.

Δημοφιλή