ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2017 14:06 EET | Updated 08/01/2017 14:35 EET

Βίντεο από την επίθεση με φορτηγό στην Ιερουσαλήμ

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) visits the scene where police said a Palestinian rammed his truck into a group of Israeli soldiers on a popular promenade in Jerusalem, killing four people and injuring about 15 others in a deliberate attack January 8, 2017  REUTERS/Ronen Zvulun
Ronen Zvulun / Reuters
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) visits the scene where police said a Palestinian rammed his truck into a group of Israeli soldiers on a popular promenade in Jerusalem, killing four people and injuring about 15 others in a deliberate attack January 8, 2017 REUTERS/Ronen Zvulun

Η πιο φονική παλαιστινιακή επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και μήνες σημειώθηκε σήμερα, Κυραική, και είχε στόχο δόκιμους στρατιώτες που αποβιβάζονταν από λεωφορείο που τους είχε μεταφέρει στον πεζόδρομο Αρμόν Χανατζίβ, έναν δημοφιλή πέτρινο πεζόδρομο κατά μήκος του οποίου υπάρχει γρασίδι και ο οποίος έχει πανοραμική θέα στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το οπτικό υλικό από την κάμερα ασφαλείας δείχνει το φορτηγό να αναπτύσσει ταχύτητα και να κινείται προς την κατεύθυνση των στρατιωτών και στη συνέχεια, έπειτα από ένα κενό το οποίο προφανώς περιλαμβάνει άγριες σκηνές, να βάζει όπισθεν προς την κατεύθυνσή τους.

«Μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου κοίταξα στα αριστερά μου και είδα κάτι που μπορώ να το περιγράψω μόνο ως ένα φορτηγό που έτρεχε και με τίναξε στον αέρα» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 ένας φρουρός ασφαλείας.

«Ηταν θαύμα που το όπλο μου έμεινε πάνω μου. Πυροβόλησα προς ένα λάστιχο του οχήματος αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είχε νόημα καθώς έχει πολλούς τροχούς και έτσι έτρεξα μπροστά από το όχημα και από γωνία πυροβόλησα εναντίον (του οδηγού) και άδειασα τον γεμιστήρα μου. Όταν σταμάτησα να πυροβολώ, κάποιοι από τους δόκιμους άρχισαν και εκείνοι να πυροβολούν».

Το οπτικό υλικό δείχνει πολλούς από τους στρατιώτες να εγκαταλείπουν τον τόπο της επίθεσης με τα όπλα τους. Ήδη εγείρονται ερωτήματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γιατί δεν άνοιξαν πυρ περισσότεροι στρατιώτες εναντίον του δράστη.

Διασώστες είπαν ότι περίπου 15 τραυματίες ήταν πεσμένοι στο οδόστρωμα και ότι τα ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου. Ο ισραηλινός στρατός μεταφέρει συχνά στρατιώτες για επισκέψεις εκπαιδευτικού περιεχομένου στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένου του πεζοδρόμου Αρμόν Χανατζίβ.

Ο Ρόνι Αλσέιχ, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Παλαιστίνιος ενδέχεται να είχε εμπνευστεί από ανάλογη επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου κι άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

Από παλαιστινιακές επιθέσεις σε δρόμους έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 15 μήνες τουλάχιστον 37 Ισραηλινοί και δύο αμερικανοί τουρίστες.

Τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας στο Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κατά την ίδια περίοδο.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 157 από αυτούς έδρασαν μόνοι τους χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όργανα εγκλήματος, περιλαμβανομένων κουζινομάχαιρων, και είχαν στο στόχο τους τις δυνάμεις ασφαλείας. Αλλοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων ή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μία από τις κυριότερες αιτίες βίας είναι η υποκίνηση από πλευράς της παλαιστινιακής ηγεσίας με νεαρούς άνδρες να ενθαρρύνονται να επιτίθενται εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται την κατηγορία και ισχυρίζεται ότι οι δράστες πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους εξαιτίας της απόγνωσης για την ισραηλινή κατοχή εδαφών που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως κράτος τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες ωστόσο έχουν παγώσει από το 2014.