ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2017 02:37 EET | Updated 18/01/2017 02:37 EET

Κατάθεση 500 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο ταμείο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Lukas Schulze via Getty Images
DUISBURG, GERMANY - JANUARY 06: Steam and exhaust rise from the steel power station HKM Huettenwerke Krupp Mannesmann GmbH on a cold winter day on January 6, 2017 in Duisburg, Germany. According to a report released by the European Copernicus Climate Change Service, 2016 is likely to have been the hottest year since global temperatures were recorded in the 19th century. According to the report the average global surface temperature was 14.8 degrees Celsius, which is 1.3 degrees higher than estimates for before the Industrial Revolution. Greenhouse gases are among the chief causes of global warming and climates change. (Photo by Lukas Schulze/Getty Images)

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν 500 εκατομμύρια δολάρια (466,8 εκατ. ευρώ) στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, των Ηνωμένων Εθνών, για να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην πληρωμή για το Ταμείο λίγες μέρες προτού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση «απάτη» και έχει υποστηρίξει το τέλος της χρήσης χρημάτων των Αμερικανών φορολογούμενων για προγράμματα του ΟΗΕ που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ορκωμοσία του Τραμπ θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή.

Το 2014 οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα με 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,8 δις ευρώ), για να χρησιμοποιηθούν από φτωχά και ευάλωτα σε κλιματικές συνθήκες κράτη για προγράμματα που θα εισαγάγουν τεχνολογίες καθαρότερων πηγών ενέργειας και θα ενισχύσουν την αντίσταση των χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η χορήγηση των 500 εκατ. δολαρίων που ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, φέρνοντας το συνολικό ποσό που έχει δώσει έως τώρα σε 1 δισ. δολάρια (933,6 εκατ. ευρώ). Το 2014 οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν στο Ταμείο να συνδράμουν με 10 δις δολάρια (933 δις ευρώ) συνολικά στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Δεν κρύβεται καμία «καταχθόνια επιθυμία ή πρόθεση» πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης των χρημάτων, εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι. «Δεν γίνεται με πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης ή να προσπαθήσουμε να τους επιβάλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πώς θα αντιμετωπίσουν θέματα του κλίματος», πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας, «Αυτή η επένδυση έχει σχεδιαστεί προ πολλού».

Η πρώτη χορήγηση αμερικανικής υποστήριξης για το Ταμείο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2016. Τα χρήματα που δόθηκαν χθες προέρχονται από τις πιστώσεις του Ταμείου Οικονομικής Υποστήριξης του οικονομικού έτους 2016, όπως συνέβη και με την πρώτη χρηματοδότηση, είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα χρήματα είναι υπό τον έλεγχο του Ταμείου ενώ το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, είναι αυτό που θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιοηθούν, είπε ο Κίρμπι.

Ο Τραμπ μπορεί να αρνηθεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο ποσό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)