ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2017 08:44 EET | Updated 31/01/2017 10:01 EET

NYT: Αυτός είναι ο πραγματικός πρόεδρος των ΗΠΑ

Pool via Getty Images
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: Steven K. Bannon, Senior Counselor for the presidency of Donald Trump chats outside of St. John's Church on Inauguration Day on January 20, 2017 in Washington, DC. Donald J. Trump will become the 45th president of the United States today. (Photo by Chris Kleponis - Pool/Getty Images)

Δεν είναι λίγα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ή οι πολιτικοί αναλυτές που παρομοιάζουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με μια μαριονέτα που χειραγωγείται από τους συμβούλους του.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι το πρόσωπο που έχει τον ρόλο του προέδρου, σύμφωνα με μια μερίδα Αμερικανών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» την κόρη του, Ιβάνκα, και τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, να ασκούν επίσης μεγάλη επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις του Τραμπ. Ωστόσο, οι New York Times προειδοποιούν ότι ο πιο επικίνδυνος «μαριονετίστας» στο «κουκλοθέατρο» της Ουάσινγκτον δεν είναι άλλος από τον Στήβεν Μπάνον.

Ο τελευταίος, πρώην διευθυντής της ακροδεξιάς ιστοσελίδας Breitbart News, διορίστηκε επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου και είναι ένας από τους ανώτατους συμβούλους του Τραμπ. Ο ρόλος του, αν και σημαντικός, έχει περιορισμένη ισχύ. Παρ' όλα αυτά, οι εξουσίες του φαίνεται να επεκτείνονται, καθώς το όνομά του αναγραφόταν στο περιβόητο διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους, πλάι στα ονόματα των προσώπων που πλαισιώνουν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια, σύμφωνα με τους NYT, είναι σημαντική, καθώς αποδεικνύει την επιρροή που ασκεί ο ίδιος ο Μπάνον στον Τραμπ. Ο εκκεντρικός πρώην διευθυντής του Breitbart News συνέβαλε σημαντικά στην νίκη του μεγιστάνα τον Νοέμβριο, δημιουργώντας και εξαπλώνοντας σειρά από θεωρίες συνωμοσίας για την Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, και προσελκύοντας μια μερίδα ακροδεξιών ψηφοφόρων που ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα επιβάλει αυστηρά αντιμεταναστευτικά μέτρα.

Το δημοσίευμα προειδοποιεί ότι εάν ο Τραμπ βασιστεί στην κρίση του Μπάνον στις μελλοντικές αποφάσεις που θα λάβει σε θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, εκτός από χάος στα αεροδρόμια, όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο, θα προκύψει μια αλυσίδα διαδοχικών γεγονότων με καταστροφικές συνέπειες.

«Εάν ο Τραμπ έρθει αντιμέτωπος με μια κρίση στην Κίνα ή την Νότια Σινική Θάλασσα ή την Ρωσία ή την Ουκρανία... θα στραφεί στον προβοκάτορα επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, τον κ. Μπάνον, παίρνοντας το ρίσκο να τα θαλασσώσει, ή θα στραφεί επιτέλους σε πιο έμπειρα και αναλυτικά πρόσωπα του επιτελείου του, όπως είναι ο υπουργός Αμύνης, Τζιμ Μάτις, και ο στρατηγός Ντάνφορντ;», καταλήγουν οι NYT.