ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2017 07:26 EET | Updated 09/02/2017 07:27 EET

Ο Ασάνζ θα κληθεί να αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού με μία προϋπόθεση

Peter Nicholls / Reuters
WikiLeaks founder Julian Assange makes a speech from the balcony of the Ecuadorian Embassy, in central London, Britain February 5, 2016. REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Ένα μήνα διορία ίσως δώσει στον ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο Ισημερινός για να αποχωρήσει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Προϋπόθεση όμως είναι να βγει νικητής των εκλογών ο Γκιγιέρμο Λάσο, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Creo-Suma.

Μιλώντας στον Guardian, o Λάσο εξηγεί ότι τα έξοδα για την προστασία του Ασάνζ είναι πολλά, ενώ δεν λείπουν και οι αντιπαραθέσεις με το προσωπικό της πρεσβείας, δεδομένου ότι ο προγραμματιστής βρίσκεται στην πρεσβεία 24 ώρες το 24ωρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Λάσο απέχει μόλις επτά ποσοστιαίες μονάδες από το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

«Οι άνθρωποι του Ισημερινού πληρώνουν ένα οικονομικό βάρος που δεν θα έπρεπε να κουβαλάμε. Θα ζητήσουμε ευγενικά από τον κ. Ασάνζ να φύγει μέσα σε 30 ημέρες από την ώρα που θα του δώσουμε την εντολή», είπε.

Σύμφωνα με τον Guardian, ακόμα και εάν δεν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, ο Ασάνζ αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή Knightsbridge, στο δυτικό Λονδίνο, το οποίο υπήρξε καταφύγιό του εδώ και τέσσερα χρόνια. Και αυτό γιατί, παρόλο που ο Ισημερινός εκφράζει την συμπαράστασή του στον Ασάνζ, αρκετοί διπλωμάτες στρέφονται εναντίον του.

Sponsored Post