ΔΙΕΘΝΕΣ
18/02/2017 07:22 EET

Τι συνέβη όταν ένας Εβραίος δημοσιογράφος έκανε ερώτηση στον Τραμπ που ο πρόεδρος θεώρησε προσβλητική

The Washington Post via Getty Images
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 16: President Donald Trump speaks during a press conference in the East Room of the White House in Washington, DC on Thursday, Feb. 16, 2017. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)

Επεισοδιακή ήταν η στιχομυθία μεταξύ του Εβραίου δημοσιογράφου Τζέικ Τουρξ, του ορθόδοξου εβραϊκού Ami Magazine (που για πρώτη φορά αποκτά ανταποκριτή στον Λευκό Οίκο) και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο πρώτος του απηύθυνε ερώτηση.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, όταν ο Τραμπ του έδωσε τον λόγο σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, είπε πως έψαχνε έναν «φιλικό ρεπόρτερ». Η ερώτηση είχε να κάνει με την πρόσφατη έξαρση του αντισημιτισμού, και η διατύπωση ήταν τέτοια που υποδείκνυε θετική προδιάθεση απέναντι στον Τραμπ: «Παρά αυτά που έχουν αναφέρει κάποιοι συνάδελφοί μου, δεν έχω δει κανέναν στην κοινότητά μου να κατηγορεί είτε εσάς είτε οποιονδήποτε στο προσωπικό σας για αντισημιτισμό. Καταλαβαίνουμε ότι έχετε εγγόνια Εβραίους. Είστε ο “zayde” τους (η λέξη για τον «παππού» στα yiddish)». Εκεί ο Τραμπ είπε «ευχαριστώ».

«Ωστόσο, συνέχισε ο Τουρξ, μας απασχολεί, και δεν έχουμε ακούσει κάτι για μια άνοδο στον αντισημιτισμό και το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να την αντιμετωπίσει. Υπάρχει αναφορά για 48 απειλές για βόμβες εναντίον εβραϊκών κέντρων σε όλη τη χώρα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν άτομα που προβαίνουν σε αντισημιτικές ενέργειες ή απειλούν να...»

Εκεί ο Τραμπ τον διέκοψε, λέγοντας πως δεν ήταν δίκαιη ερώτηση. «Κάτσε κάτω. Καταλαβαίνω την υπόλοιπη ερώτηση».

«Πώς έχουν τα πράγματα. 1, είμαι ο λιγότερο αντισημίτης που έχετε δει ποτέ. 2, για τον ρατσισμό, ο λιγότερο ρατσιστής».

Ο Τουρξ προσπάθησε να παρέμβει, ωστόσο ο Τραμπ του είπε να σωπάσει και τον κατηγόρησε ότι είχε πει ψέματα πως η ερώτησή του θα ήταν ευθεία και απλή. «Το βρίσκω αποκρουστικό. Μισώ ακόμα και την ερώτηση, επειδή αυτοί που με ξέρουν...».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου «επικυρώνει» το ότι ο Τραμπ είναι φίλος του Ισραήλ και είπε πως ο Τουρξ θα έπρεπε να είχε στηριχθεί στην «έγκριση» του Νετανιάχου αντί να «κάνει μια τόσο προσβλητική ερώτηση».

«Απλά σου δείχνει τι συμβαίνει με τον Τύπο, αλλά έτσι είναι ο Τύπος» είπε.

Η χωρίς λόγο επίθεση κατά του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στις ΗΠΑ.