ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2017 05:44 EET | Updated 14/03/2017 13:06 EET

Σοκάρουν τα ευρήματα από την μόνιμη κατοικία του Στήβεν Μπάνον - Ψήφιζε σε δύο Πολιτείες;

Bloomberg via Getty Images
Steve Bannon, chief strategist for U.S. President Donald Trump, left, listens during a news conference with Trump and Benjamin Netanyahu, Israeli's prime minister, not pictured, in the East Room of the White House in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Feb. 15, 2017. Netanyahu is trying to recalibrate ties with Israel's top ally after eight years of high-profile clashes with former President Barack Obama, in part over Israel's policies toward the Palestinians. Photographer: Pete Marovich/Bloomberg via Getty Images

Αίσθηση έχει προκαλέσει άρθρο της Washington Post για το μυστήριο γύρω από τις δηλώσεις τόπου μόνιμης κατοικίας που έχει κατά καιρούς συμπληρώσει ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου και πρώην διευθυντής της προπαγανδιστικής ιστοσελίδας Breitbart News, Στήβεν Μπάνον.

Ο Μπάνον έχει απασχολήσει κατά καιρούς τα μέσα ενημέρωσης, είτε για τις θεωρίες συνωμοσίας και τις «ψεύτικες ειδήσεις» που δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα που διηύθυνε, είτε για τον τρόπο που κατάφερε να εξασφαλίσει μια καίρια θέση στον Λευκό Οίκο χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Το παρελθόν του άνδρα όμως προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά από ότι νομίζαμε μέχρι τώρα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Washington Post, ο Μπάνον, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε μόνιμη διεύθυνση κατοικίας.

«Τα τελευταία τρία χρόνια πριν γίνει επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μπάνον ζούσε σαν ένας εικονικός νομάς με αποστολή να αρχίσει μια λαϊκή πολιτική εξέγερση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πράγματι, κανένας σύμβουλος Αμερικανού προέδρου δεν έχει ακολουθήσει ένα τόσο μυστηριώδες μονοπάτι προς τον Λευκό Οίκο. Ο Μπάνον είχε ένα σπίτι και μια πολυκατοικία στην Νότια Καλιφόρνια, όπου έτρεχε ορισμένες επιχειρήσεις. Εκεί είχε βγάλει και δίπλωμα οδήγησης, ενώ διέθετε και λογαριασμό τραπέζης. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δήλωνε την Φλόριντα ως τόπο μόνιμης κατοικίας και ήταν εγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Μαϊάμι, λέγοντας στις αρχές ότι διέμενε σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι με την πρώην σύζυγό του.

Οι γείτονες του Μπάνον στην Φλόριντα τον είχαν δει ελάχιστες φορές στην γειτονιά, ενώ ο ίδιος περνούσε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ουάσινγκτον και την Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται τα γραφεία του Breitbart News. Όπως φαίνεται, ο ίδιος δήλωνε την Φλόριντα ως τόπο μόνιμης κατοικίας για να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν επιβαρύνει τους πολίτες με φόρο εισοδήματος. Εξάλλου, ο φόρος εισοδήματος στην Καλιφόρνια αγγίζει το 12%. Παράλληλα όμως, εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο στην πραγματικότητα ψήφιζε σε δύο Πολιτείες.

Αυτό που προκαλεί όμως μεγαλύτερη αίσθηση, είναι όσα εντοπίστηκαν στην οικία του στην Φλόριντα από τους ιδιοκτήτες, μόλις η πρώην σύζυγός του μετακόμισε σε άλλη γειτονιά του Μαϊάμι. Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στον Μπάνον και τον ιδιοκτήτη του σπιτιού αποκαλύπτουν ότι οι ζημιές ήταν ανεπανόρθωτες. Πολλές από τις πόρτες έλειπαν ή σε άλλες είχαν τοποθετηθεί λουκέτα. Το τζακούζι σε ένα από τα μπάνια είχε καταστραφεί εντελώς, καθώς φαίνεται να είχε καλυφθεί με οξύ.

Το τελευταίο στοιχείο προκαλεί ερωτηματικά, καθώς το οξύ στις μπανιέρες έχει συνδεθεί με προσπάθειες εξαφάνισης πτωμάτων. Η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά από μέλη της μαφίας ή τα καρτέλ ναρκωτικών, γεγονός που έχει κάνει τους χρήστες του διαδικτύου να αφήσουν υπονοούμενα για το ποιόν του Μπάνον ή τουλάχιστον της πρώην γυναίκας του που διέμενε μόνιμα εκεί. Η τελευταία μάλιστα είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση απόπειρας διακίνησης ναρκωτικών σε φυλακές. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο ίδιος ο Μπάνον σχετίζεται με διακινητές ναρκωτικών, όμως, εάν αποδειχτεί ότι πράγματι δήλωνε ψευδώς ότι διαμένει μόνιμα στην Φλόριντα, τότε θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο. Ερωτηματικά ακόμα