ΔΙΕΘΝΕΣ

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων και συνεχίζουν: Πυρά Ερντογάν - Ρούτε για τον ρόλο των Ολλανδών στη Σρεμπρένιτσα

Dutch Prime Minister Mark Rutte (R) speaks with his Turkish counterpart Tayyip Erdogan at his office in the Hague March 21, 2013. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: POLITICS)
Dutch Prime Minister Mark Rutte (R) speaks with his Turkish counterpart Tayyip Erdogan at his office in the Hague March 21, 2013. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: POLITICS)
United Photos / Reuters

Ενώ οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας- Ολλανδίας διακόπτονται, με την πρώτη να μην επιτρέπει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Τουρκία, συνεχίζονται τα εκατέρωθεν πυρά από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σηκώνοντας το γάντι μετά την απόφαση για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, είπε ότι οι κυρώσεις σε διπλωματικό επίπεδο που επέβαλε η Τουρκία σε βάρος της χώρας του, «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

Ερντογάν: Γνωρίζαμε τους Ολλανδούς από τη Σεμπρένιτσα, έχουν αίμα στα χέρια τους

Μετά ο Ερντοτγάν εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά των Ολλανδών της ΕΕ, αλλά και προσωπικά της Άνγκελα Μέρκελ εξαπολύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας επικίνδυνα το διπλωματικό «θερμόμετρο».

«Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, γνωρίζαμε ήδη τη χαμηλή ηθική, το πολιτισμικό επίπεδο και τους τρόπους συμπεριφοράς των Ολλανδών. Το γνωρίζαμε ήδη από τον ρόλο που έπαιξαν στη γενοκτονία της Σεμπρένιτσα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα, αναφερόμενος, όπως επισημαίνει η Dailysabah, «στις ολλανδικές ειρηνευτικές δυνάμεις που επέτρεψαν σε σερβικές ομάδες να εισβάλουν στην 'ασφαλή ζώνη' και να περικυκλώσουν τους Βόσνιους, πριν τους δολοφονήσουν μαζικά».

«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους», είπε ο Ερντογάν και κατηγόρησε τη Χάγη ότι έχει με τη στάση της έχει προκαλέσει ζημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αθετώντας τις αρχές περί ελευθερίας και τη διεθνή νομοθεσία.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και απείλησε ότι η Άγκυρα ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα αντίποινα σε βάρος της Ολλανδίας. Επιπλέον, εξαπέλυσε τα πυρά του και σε βάρος της Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας μάλιστα τους Τούρκους μετανάστες που διαμένουν στη Γερμανία να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές. Η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Ρούτε: «Αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε από την πλευρά του «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός», αντέδρασε ο Ρούτε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. «Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο».