Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου: Κοντά στους νέους, με καινούργιες δράσεις

Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης της P&G διευρύνονται και, από φέτος, περιλαμβάνουν νέες δράσεις και συνεργασίες όπως αυτή με την AIESEC, το μεγαλύτερο και πιο δραστήριο οργανισμό φοιτητών. Είναι μια σύμπραξη που επιτρέπει στο δυναμικότερο κομμάτι των νέων να έρθει σε επαφή με μια εταιρεία που έχει πλούσια γνώση και διάθεση να την προσφέρει για να πιάσει τόπο.

«Πολύ απασχολημένος»: Δυο λέξεις που περιγράφουν, σχεδόν όλες τις ώρες μιας εργάσιμης ημέρας, το status ενός σύγχρονου εταιρικού στελέχους. Ισχύουν οριζοντίως και καθέτως - αφορούν δηλαδή όλα τα τμήματα μιας επιχείρησης και διατρέχουν την ιεραρχία από την κορυφή μέχρι τη βάση της. Ισχύουν και για τα στελέχη της P&G, με μια εξαίρεση: οι άνθρωποι του οργανισμού δεν είναι ποτέ «πολύ απασχολημένοι», όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρουν εμπειρία και γνώση σε νέους ανθρώπους. Ο ρόλος του «δασκάλου» τους πηγαίνει πολύ και τους αρέσει. Είναι γαλουχημένοι έτσι, έχοντας επωφεληθεί και οι ίδιοι από μια εταιρική κουλτούρα που βασίζεται σε ένα πλαίσιο εκπαίδευσης και καθοδήγησης.

Ίσως για αυτό το Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου που τρέχει πλέον για περισσότερο από τρία χρόνια, γνωρίζει μεγάλη απήχηση κι επιτυχία.

Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που απαντά στις ανάγκες νέων ανθρώπων οι οποίοι φθάνουν στα πρόθυρα μιας πολύ ανταγωνιστικής -λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας- αγοράς εργασίας, με ενθουσιασμό, ελπίδα, αλλά κι έλλειμμα εμπειρίας. Στην κάλυψη αυτού του ελλείμματος, που μπορεί να αφορά από δεξιότητες όπως η ηγετική ικανότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη, έως τον τρόπο σύνταξης ενός βιογραφικού και τη συμμετοχή σε ρεαλιστικά case studies, εστιάζει το Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου. Οι πολύπλευρες εκπαιδευτικές του δράσεις που «μοιράζουν γνώση» στους νέους, ώστε να αναζητήσουν εργασία με μεγαλύτερες αξιώσεις, συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη γνωριμία με την P&G, τη συμμετοχή της εταιρίας σε εκπαιδευτικά κι ενημερωτικά σεμινάρια των πανεπιστημίων και άλλων σχετικών φορέων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την επιλογή και κάλυψη θέσεων εργασίας και το διαγωνισμό CEO challenge για την ανάδειξη της καλύτερης επιχειρηματικής ιδέας.

Φέτος, η πρωτοβουλία της P&G συνεχίζεται με την ένταξη νέων δράσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η πρωτοποριακή συνεργασία με την ΑIESEC, το μεγαλύτερο και πιο δραστήριο οργανισμό φοιτητών στην Ελλάδα και στον κόσμο. H συνεργασία αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από ένα πολύπλευρο πλαίσιο με ειδικά σχεδιασμένες ενέργειες που αναπτύσσουν τις δεξιότητες και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τόσο των διοικητικών ομάδων του οργανισμού, όσο και όλων των φοιτητών στους οποίους απευθύνεται.

Η Ελένη Παπαδημητρίου, επικεφαλής στο τμήμα επικοινωνίας της P&G για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μας εξηγεί πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της συνεργασίας: «Με την ΑIESEC έχουμε έναν πάρα πολύ ξεκάθαρο κοινό τόπο που μας έφερε κοντά. Ο στόχος της ΑIESEC είναι η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση κάθε νέου έτσι ώστε να γίνουν οι φορείς της αλλαγής για ένα καλύτερο αύριο. Το όραμά τους είναι ένας κόσμος ειρήνης και ευημερίας, στον οποίο οι νέοι ηγούνται, πρωτοστατούν. Και απελευθερώνοντας, αξιοποιώντας το δυναμικό τους οδηγούν τις αλλαγές, που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να πάει πιο μπροστά. Αυτό είναι το όνειρό τους. Κι εδώ ακριβώς "συναντηθήκαμε" με την ΑIESEC καθώς η βελτίωση των ηγετικών δεξιοτήτων, η προσωπική βελτίωση αποτελούν κεντρικούς στόχους του προγράμματός μας "Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου". Σκοπός, λοιπόν, αυτής της νέας συνεργασίας είναι να μεταδώσουμε τη γνώση και τις δεξιότητές μας στη διοικητική ομάδα της AIESEC ώστε με τη σειρά της να την αξιοποιήσει για να βελτιώσει τις δράσεις και τα προγράμματα που σχεδιάζει για όλους τους υπολοίπους φοιτητές στους οποίους απευθύνονται». Aυτή η μετάδοση γνώσης γίνεται μέσα από σεμινάρια και δράσεις που τα στελέχη της P&G σχεδιάζουν και υλοποιούν ειδικά για τη διοικητική ομάδα της AIESEC για θέματα όπως π.χ. διοίκηση και στρατηγική σκέψη, οικονομική διαχείριση ηγετική ικανότητα, συναισθηματική νοημοσύνη κλπ. «Πολλές από αυτές τις δεξιότητες που προσπαθούμε να αναπτύξουμε στους φοιτητές, τα λεγόμενα "soft skills"» επισημαίνει η Ελένη Παπαδημητρίου, «δεν αφορούν μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι. Στην πραγματικότητα χρησιμεύουν και βοηθούν στην καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου».

Οι προκλήσεις που προέκυψαν καθώς τα δύο μέρη άρχισαν να συνεργάζονται είναι πολλές, με πολύ χαρακτηριστική την ανάγκη εξεύρεσης «κοινής γλώσσας». Για παράδειγμα, η AIESEC θεωρεί ότι κάποια από τα προγράμματά της δεν έχουν ανταπόκριση και αποφάσισε να τα σταματήσει. Ένα έμπειρο στέλεχος μπορεί να εντοπίσει αν αυτό οφείλεται στο ίδιο το πρόγραμμα ή σε κάποιο άλλο λάθος και να προτείνει λύσεις: «Πρέπει να ξεφλουδίσεις το κρεμμύδι», λέει η κυρία Παπαδημητρίου. «Καθετί που ρωτάς, ανοίγει πολλές οδούς. Όταν ψάχνουμε μαζί τους το λόγο που δεν λειτούργησε μια ενέργειά τους, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά επίπεδα στα οποία μπορούμε να τους βοηθήσουμε, π.χ. μπορεί να πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία ενός προγράμματος, να εξηγηθεί καλύτερα ο σκοπός ή να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για τις εγγραφές! Κι εκείνοι ενθουσιάζονται και λένε 'δεν το είχα σκεφτεί αυτό».

Φαίνεται ότι ο ενθουσιασμός είναι αμοιβαίος, καθώς οι άνθρωποι της P&G προσφέρουν πρόθυμα το χρόνο τους για να μοιραστούν με τους νέους τις γνώσεις και εμπειρίες τους. Συνοψίζει η κυρία Παπαδημητρίου: «Μας ενθουσιάζει πραγματικά αυτό το πρόγραμμα γιατί η εκπαίδευση βρίσκεται στο DNA της εταιρίας μας η καθοδήγηση και η συμβουλευτική είναι στην καθημερινότητά μας. Η επέκταση αυτής της συμπεριφοράς μας και έξω από τον δικό μας οργανισμό μας, και ειδικότερα προς τους νέους είναι για μας είναι αυτονόητη επιλογή, φυσική συνέχεια, χαρά και υποχρέωση».

Τι είναι η AIESEC

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος φοιτητικός οργανισμός παγκοσμίως, με δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από 110 χώρες - και την Ελλάδα, με παρουσία σε 9 ελληνικά ΑΕΙ. Σταθερό όραμά της, από την ίδρυσή της, αποτελεί η προαγωγή της ειρήνης και της διαπολιτισμικής κατανόησης. Υπηρετώντας έμπρακτα αυτό το στόχο, παρέχει συνεχώς ευκαιρίες στα μέλη της ώστε να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα και να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία. Μέσω του προγράμματος διεθνούς πρακτικής άσκησης, τα μέλη της AIESEC μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στις χώρες του δικτύου της, να γνωρίσουν τον πολιτισμό τους και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους, αναπτύσσοντας παράλληλα τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα, η AIESEC έχει προσφέρει περισσότερες από 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 18.000 νέους κι έχει αναπτύξει συνεργασίες με περισσότερους από 6.000 φορείς από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.