ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/04/2017 04:56 EEST | Updated 05/04/2017 04:56 EEST

Βίντεο: Ο σκορπιός με το ταχύτερο και πιο ακριβές τσίμπημα στον κόσμο

Stephen Osman via Getty Images
The venom from the deathstalker scorpion is now thought to be a treatment for brain cancer. Photographed at the Natural History Museum of Los Angeles County on Wednesday, August 23, 2006. (Photo by Stephen Osman/Los Angeles Times via Getty Images)

Επτά από τα περίπου 2.500 είδη σκορπιού που υπάρχουν στον κόσμο εξέτασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πόρτο, στην Πορτογαλία, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και δύναμη του τσιμπήματος.

«Ενώ οι σκορπιοί τσιμπούν τα έντομα- θηράματά τους αργά και με ακρίβεια, αμύνονται με ένα ταχύ και αιφνίδιο χτύπημα της ουράς τους» έγραψε ο εξελικτικός βιολόγος και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης- η οποία δημοσιεύτηκε στο Functional Ecology- Άριε βαν ντερ Μέιτζντεν.

«Το αμυντικό χτύπημα οπότε, ίσως να είναι η πιο “απαιτητική” κίνηση που κάνει ο σκορπιός με την ουρά του. Σε αυτή τη μελέτη, μετρήσαμε την ταχύτητα του τσιμπήματος των σκορπιών για πρώτη φορά» προσθέτει ο επιστήμονας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές ενόχλησαν τους σκορπιούς για να προκαλέσουν αντίδραση, και την κατέγραψαν από πολλές οπτικές γωνίες με βιντεοκάμερα υψηλών ταχυτήτων η οποία «πιάνει» τα 500 frames per second και μετά προέβησαν σε μετρήσεις. Η τροχιά του πλήγματος μετρήθηκε σε τρεις διαστάσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, οι πιο «ανοικτές» τροχιές ήταν σε γενικές γραμμές ταχύτερες από τις κλειστές, και ο σκορπιός «deathstalker» (Leiurus quinquestriatus) είχε το πιο γρήγορο και πιο ακριβές τσίμπημα, τινάζοντας την ουρά του με ταχύτητα 130 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο.