Πόσες δολοφονίες τελικά γίνονται στην Ελλάδα; - Τι αποκαλύπτουν τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ.

Πόσες δολοφονίες τελικά γίνονται στην Ελλάδα; - Τι αποκαλύπτουν τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ.
Eurokinissi

Μία δολοφονία κάθε τέσσερις ημέρες καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ..

Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα για το 2016, έτος κατά το οποίο σημειώθηκαν συνολικά 81 ανθρωποκτονίες, εκ των οποίων οι εννιά με κίνητρο τη ληστεία. Σημειώθηκαν επίσης 132 απόπειρες δολοφονίας. Το ίδιο έτος υπήρξαν 183 εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών (πρόκειται και για υποθέσεις παλιότερων ετών) και έγιναν 137 συλλήψεις.

Το προηγούμενο έτος, το 2015, είχαν γίνει 86 δολοφονίες (πέντε περισσότερες σε σχέση με το 2016), εκ των οποίων 17 με κίνητρο τη ληστεία. Οι απόπειρες ανθρωποκτονίας ήταν 169 και οι συλλήψεις 138. Τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφηκαν οχτώ ανθρωποκτονίες και εξιχνιάστηκαν 10, ενώ τον Φεβρουάριο έγιναν εννιά δολοφονίες και εξιχνιάστηκαν οχτώ. Οι τελευταίες δολοφονίες ήρθαν στο φως μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Δολοφονία γιατρού

Ένας 70χρονος γιατρός (ανδρολόγος) βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στην οδό Μάρνης 25 στην Αθήνα.

Ένας 50χρονος Ρουμάνος και ο 57χρονος Έλληνας συνεργός του είχαν προσποιηθεί τους πελάτες του γιατρού πριν τον δολοφονήσουν. Όπως είπε στην ομολογία του ο Ρουμάνος, γνώριζε ότι ο γιατρός έχει χρήματα και περιέγραψε στους αστυνομικούς ότι του έδεσαν τα χέρια με πλαστικές χειροπέδες (tire wrap) και του έκλεισαν το στόμα και το πρόσωπο με ένα κασκόλ για να μην ακούγονται οι κραυγές του. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από την απόφραξη των αεροφόρων οδών (ασφυκτικός).

Γείτονας του θύματος περιγράφει: «Είχα έρθει στο σπίτι μου στις 20:00 και γύρω στις 20:30 άκουσα θόρυβο από το γραφείο του γιατρού. Οι φωνές δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο γιατί υπήρχαν πελάτες και οι ήχοι περνούν από τις αδύναμες μεσοτοιχίες. Απλά αυτή τη φορά ήταν λίγο πιο περίεργες, με αυξανόμενη ένταση. Άκουσα τη λέξη βοήθεια πέντε φορές. Βγήκα έξω να δω τι γίνεται, φώναξα γιατρέ-γιατρέ, δεν απάντησε και έτσι κάλεσα την αστυνομία. Σε τρία λεπτά ήρθαν οι αστυνομικοί γιατί ήταν εδώ στην Πλ. Βάθη. Οι δράστες ήταν εγκλωβισμένοι μέσα. Οι αστυνομικοί από το μπαλκόνι το δικό μου πέρασαν σε αυτό του γιατρού για να δουν τι γίνεται. Οι δράστες φαίνεται να είδαν από το ματάκι της πόρτας ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν απ’ έξω και επιχείρησαν να διαφύγουν τρέχοντας. Τους καταδίωξαν στις σκάλες και κοντά στην είσοδο υπήρξε ‘μάχη’ με τους δράστες που αντιδρούσαν στη σύλληψη. Οι ίδιοι είχαν προσπαθήσει να μπουν και προχθές το πρωί στην πολυκατοικία και χτυπούσαν τα κουδούνια χωρίς να τους ανοίγει κανείς».

Δολοφονία 75χρονου

Η ληστεία φαίνεται να είναι το κίνητρο και της άλλης άγριας δολοφονίας 75χρονου, η σωρός του οποίου εντοπίστηκε, σε προχωρημένη σήψη, σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Αλκαμένους 70 στον Άγιο Παντελεήμονα. Οι ένοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα εντόπισαν νεκρό τον 75χρονο στο πάτωμα του υπνοδωματίου. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο στην πλάτη, ενώ ο θάνατός του προσδιορίστηκε χρονικά 5-6 ημέρες πριν από τον εντοπισμό του. Το θύμα φαίνεται να άνοιξε στους δολοφόνους του, οι οποίοι αφού τον σκότωσαν, έψαξαν το σπίτι για να βρουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούν τους δράστες του εγκλήματος στο φιλικό περιβάλλον και στους επισκέπτες του θύματος.

Δημοφιλή