ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2017 10:53 EEST | Updated 11/05/2017 11:58 EEST

ΗΠΑ: Έτοιμες να στείλουν εξοπλισμό «πολύ γρήγορα» στους Κούρδους, παρά τις τουρκικές ενστάσεις

Rodi Said / Reuters
Kurdish People's Protection Units (YPG) fighters carry their weapons while riding on the back of a pick-up truck in Qamishli, Syria, March 11, 2016. REUTERS/Rodi Said

Οι ΗΠΑ μπορούν να αρχίσουν να αποστέλλουν κάποια είδη εξοπλισμού σε Κούρδους μαχητές της YPG στη Συρία «πολύ γρήγορα», αλλά θα γίνει σταδιακά και υπό στενή παρακολούθηση, δήλωσε εκπρόσωπος του συνασπισμού κατά του ISIS υπό τις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ενέκρινε την προμήθεια εξοπλισμού στη YPG προς υποστήριξη μιας επιχείρησης για την ανάκτηση της Ράκα (ντε φάκτο «πρωτεύουσας» του ISIS).

«Έχουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα προμηθειών ήδη στη χώρα, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει τον Συριακό Αραβικό Συνασπισμό, και κάποιες από αυτές μπορούν να διανεμηθούν πολύ γρήγορα» είπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, σμήναρχος Τζον Ντόριαν, σε δημοσιογράφους. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε πως η παροχή θα γίνει σταδιακά και βάσει αναγκών.

Η Τουρκία προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Τετάρτη πως η απόφαση να εξοπλιστούν οι κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά του ISIS στη Συρία θα έχει αρνητικό για την Ουάσινγκτον αποτέλεσμα, και κατηγόρησε τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει τρομοκράτες.

Ερωτηθείς εάν τα όπλα θα επιστραφούν μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης κατά της Ράκα, ο Ντόριαν είπε πως οι μαχητές της YPG θα «δαπανήσουν αυτούς τους πόρους μαχόμενοι κατά του ISIS». Ο εξοπλισμός αυτός θα περιλαμβάνει πολυβόλα, πυρομαχικά και όλμους.

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι σύμμαχοί μας θα προτιμήσουν να σταθούν στο πλευρό μας και όχι δίπλα σε μια τρομοκρατική οργάνωση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, συμπληρώνοντας πως θα μεταφέρει τις θέσεις της Τουρκίας στον Τραμπ την επόμενη εβδομάδα και στη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ αργότερα αυτόν τον μήνα. Όπως είπε, ελπίζει η απόφαση αυτή να έχει αλλάξει όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε σε δημοσιογράφος πως η «αποτυχία» των ΗΠΑ να λάβουν υπόψιν τους τους προβληματισμούς της Τουρκίας «σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε σήμερα στον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη να προστατεύει τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Τουρκία, δήλωσε μια εκπρόσωπος, καθώς η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν κούρδους μαχητές στη Συρία.

Η συνάντηση στο Λονδίνο διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα. Ήταν οι υψηλότερου επιπέδου συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τρίτη τα σχέδιά της να υποστηρίξει την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG στην επίθεσή της για να ανακαταλάβει την πόλη Ράκα από τους τζχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία θεωρεί πως η YPG είναι η συριακή προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ένοπλο αγώνα από το 1984 στη νοτιοανατολική Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν τη συνεργασία με την Τουρκία στη συγκέντρωση πληροφοριών για να υποστηρίξουν τη μάχη της εναντίον του PKK. Η Wall Street Journal έγραψε πως η προσπάθεια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των δυνατοτήτων ενός κέντρου συγκερασμού πληροφοριών στην Άγκυρα.

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν η προσπάθεια αυτή θα είναι αρκετή για να κατευνάσει την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέινα Ουάιτ δεν αποκάλυψε πολλά για τη συνάντηση του Μάτις με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Λονδίνο, όπου αμφότεροι συμμετείχαν σε διάσκεψη για τη Σομαλία.

«Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύουν τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η εκπρόσωπος σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες.