Εκατόμβη νεκρών στο Αφγανιστάν. Βομβιστική επίθεση στην περιοχή που βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες

Εκατόμβη νεκρών στο Αφγανιστάν. Βομβιστική επίθεση στην περιοχή που βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι και 350 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στην συνοικία των πρεσβειών στην Καμπούλ. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση, μέσα σε τέσσερις ημέρες, από την έναρξη του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Στις 27 Μαΐου, την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε στρατιωτική βάση της ανατολικής επαρχίας Κοστ.

Η σημερινή έκρηξη σημειώθηκε στις 08.25 τοπική ώρα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Νατζίμπ Ντανίς, προκλήθηκε από παγιδευμένο φορτηγό, αλλά ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης δεν είναι σαφής. Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξένων πρεσβειών.

Οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ινδίας υπέστησαν υλικές ζημίες από την έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και προκάλεσε ζημίες στα κτίρια σε μεγάλη ακτίνα. Σύμφωνα με ανάρτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Twitter, υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη.

«Η επίθεση σημειώθηκε πολύ κοντά στη γερμανική πρεσβεία. Έπληξε πολίτες και εκείνους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μαζί με τους ανθρώπους εκεί. Είναι ιδιαίτερα καταδικαστέο που αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο στόχος», ανέφερε ο Γκάμπριελ.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μαριέλ ντε Σαρνέζ δήλωσε ότι το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας έχει υποστεί ζημίες, ωστόσο μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του προσωπικού.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη,ωστόσο οι υποψίες αρχικά έπεσαν στου Ταλιμπάν καθώς η βομβιστική επίθεση σημειώνεται μετά την αναγγελία της έναρξης της εαρινής επίθεσης των ταλιμπάν. Ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι μαχητές του κινήματος δεν είχαν καμία ανάμιξη και είπε πως το κίνημα καταδικάζει παρόμοιες τυφλές επιθέσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων.

Τα παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το σημείο που έγινε η έκρηξη καταστράφηκαν από ωστικό κύμα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική επίθεση.

Στην περιοχή επικρατούν σκηνές χάους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κάνει έκκληση για αίμα.

Σημειώνεται ότι το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση είναι από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές και προκαλεί ερωτηματικά πως οι δράστες κατάφεραν και διείσδυσαν εκεί.

Αφγανιστάν

Δημοφιλή