ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/07/2017 04:00 EEST | Updated 07/07/2017 04:07 EEST

Έληξε χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Anadolu Agency via Getty Images
CRANS-MONTANA, SWITZERLAND - JULY 06: Foreign Affairs Minister of Turkey Mevlut Cavusoglu (3rd L) meets with UN Secretary-General Antonio Guterres (2nd R) during a conference on Cyprus in Crans-Montana, Switzerland on July 06, 2017. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)

Χωρίς συμφωνία έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο, προσθέτοντας πως «το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Από πλευράς του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι συνομιλίες για το Κυπριακό έκλεισαν χωρίς συμφωνία» και τόνιζε: «Λυπάμαι πολύ που ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη  για το Κυπριακό έκλεισε  χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία».

Ο κ. Γκουτέρες θέλησε να εκφράσει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να ευχηθεί «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και τον Νότο» καθώς και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να εκφράσω στην ομάδα του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Έσπεν Άιντε, που έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει τις θέσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών.

Σε ερώτηση εάν τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Κυπριακού».

Τη λύπη του εξέφρασε και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου,Νίκος Χριστοδουλίδης. «Δυστυχώς» δήλωσε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, πως «δεν υπήρξε αποτέλεσμα από  την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές  θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του γγ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές».

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το μαραθώνιο δείπνο εργασίας κράτησε περίπου 5 ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Η τουρκική πλευρά επέμενε σε εγγυήσεις και στρατεύματα-

αναλυτικότερα, για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.