ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2017 15:46 EEST | Updated 07/07/2017 16:06 EEST

Διχάζει η εκτέλεση θανατοποινίτη στη Βιρτζίνια. Η κόρη του νεκρού αστυνομικού είχε ζητήσει να του δοθεί χάρη

Handout . / Reuters
William Charles Morva is pictured in this undated handout photo obtained by Reuters June 29, 2017. Virginia Department of Corrections/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ?

Ο William Morva άφησε την τελευταία του πνοή χθες στη Βιρζίνια των ΗΠΑ. Με μια ένεση, του χορηγήθηκε ένα θανατηφόρο κοκτέιλ και μέσα σε 15 λεπτά έχει επέλθει ο θάνατος όπως όριζε η δικαστική απόφαση.

Ο 35χρονος είχε καταδικαστεί για τη διπλή δολοφονία που τελέστηκε το 2006. Ενός άνδρα ιδιωτικής ασφάλειας που εργαζόταν σε νοσοκομείο και του βοηθού τοπικού σερίφη.

Η εκτέλεσή του όμως δίχασε την οικογένεια του δεύτερου θύματος, με την κόρη του να ζητά από τον κυβερνήτη της Βιρτζίνια να του χορηγήσει χάρη. Η μητέρα όμως του άνδρα και γιαγιά της κοπέλας δεν συμφωνούσε. Όπως φαίνεται, υπερίσχυσε η άποψη της δεύτερης.

Ο Morva, το 2005 περίμενε να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για ληστεία, όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο για να δουν οι γιατροί ένα τραύμα που είχε υποστεί. Έτσι βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον αστυνομικό που τον συνόδευε, να του αρπάξει το όπλο και να τραυματίσει θανάσιμα τον άοπλο άνδρα της ιδιωτικής ασφάλειας του νοσοκομείου. Πριν συλληφθεί, μια μέρα αργότερα, πυροβόλησε και σκότωσε με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τον βοηθό του σερίφη που προσπάθησε να τον συλλάβει.

Ο δικηγόρος του δράστη, όπως αναφέρει το BBC, υποστήριξε πως ο πελάτης του έπασχε από μια ψυχική διαταραχή, που μοιάζει αρκετά με την σχιζοφρένεια και είχε παραισθήσεις. Η δε κατάσταση του είχε επιδεινωθεί επειδή οι γιατροί στις φυλακές όπου κρατείτο για τη ληστεία, δεν τον είχαν υποβάλλει στην απαραίτητη θεραπεία.

Έτσι, ζήτησε από τον Κυβερνήτη της Βιρτζίνια να μετατρέψει την ποινή του ενώ υποστήριξε πως το σώμα των ενόρκων που τον έκρινε ένοχο δεν είχε πλήρη εικόνα για την σοβαρότητα της κατάστασής του κατηγορούμενου. Ο Κυβερνήτης όμως αρνήθηκε.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 34.000 υπογραφές πολιτών που ζητούσαν από το Δημοκρατικό Κόμμα να σταματήσει την εκτέλεση του Morva και μεταξύ αυτών ήταν και η κόρη του βοηθού του σερίφη που έχασε τη ζωή του από τα πυρά του δράστη.

«Είμαι κατά της θανατικής ποινής για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους» ανέφερε η κόρη του θύματος στη δήλωσε που έκανε στα ΜΜΕ. «Έχω αγωνιστεί και θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για την επίδειξη επιείκειας σε όλους τους θανατοποινίτες, μέχρι η Πολιτεία της Βιρτζίνια να κρίνει αντισυνταγματική την θανατική ποινή. Έχω ήδη στείλει επιστολή στον Κυβερνήτη, στον οποίο εκφράζω την άποψη πως θα πρέπει να επιδείξει επιείκεια».

Η γιαγιά της όμως και μητέρα του νεκρού αστυνομικού δεν συμφώνησε μαζί της και αν και δήλωσε πως αν λυπάται για τη δοκιμασία που περνά η οικογένεια του δράστη, ήθελε να γίνει κανονικά η εκτέλεση. «Δεν έχω κανένα μίσος για αυτό το πλάσμα που τον εκτέλεσε. Απλά θέλω δικαιοσύνη για το παιδί μου».

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ειπώθηκε στους ενόρκους πως ο δράστης έπασχε από διαταραχή προσωπικότητας που είχε ως συνέπεια να αναπτύξει περίεργες πεποιθήσεις, αλλά αργότερα διαγνώστηκε με μια πολύ πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή.

Σύμβουλοι ψυχικής υγείας στη Βιρτζίνια, 20 νομοθέτες και δύο ειδικοί για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ συντάχθηκαν πάντως με όσους ζητούσαν να μην προχωρήσει η Πολιτεία στην εκτέλεση του Morva όπως επίσης η κυβέρνηση της Ουγγαρίας-o δράστης είχε διπλή υπηκοότητα- αλλά και η ΕΕ που επίσης ζήτησαν από τον Κυβερνήτη να χορηγήσει χάρη στον θανατοποινίτη.

Σημειώνεται πως πλέον η Βιρτζίνια έχει ξεπεράσει την Οκλαχόμα και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των Πολιτειών των ΗΠΑ που έχουν προχωρήσει στις περισσότερες εκτελέσεις. Από το 1976 στις δύο Πολιτείες έχουν πραγματοποιηθεί από 112 εκτελέσεις, και έγιναν 113 για την Βιρτζίνια. Στην θλιβερή πρώτη θέση βρίσκεται η Πολιτεία του Τέξας με 542 εκτελέσεις την ίδια περίοδο.