Τις νέες διοικήσεις στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης

Τις νέες διοικήσεις στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης
sooc

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ, με πρόεδρο τον Στέλιο Παππά (που θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του οργανισμού) και τις διοικήσεις του ΟΣΕΘ και του ΑΣΥΘ, (των δημοσίων φορέων που αναλαμβάνουν τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης), ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σημειώνεται πως ο κ.Στέλιος Παππάς είναι πατέρες του υπουργού Νίκου Παππά και το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις της ΝΔ αλλά σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υποδομών αναφέρει πως ο νέος πρόεδρος α ασκήσει τα καθήκοντά του στον οργανισμό χωρίς αμοιβή και τονίζεται: «Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και αυτό είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμα» και συνεχίζει: «Ας το καταλάβουν μια και καλή στη ΝΔ, που κόπτονται να διατηρήσουν τα προνόμια των χαιδεμένων παιδιών τους στον ΟΑΣΘ. Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και αυτό είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμα. Για αυτό και τοποθετήθηκε εκεί ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά» απαντά συγκεκριμένα στη ΝΔ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «ο Στέλιος Παππάς είναι οικονομολόγος με μακρά εμπειρία, πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με συνεχείς αγώνες για την κοινωνία και τη Δημοκρατία στον τόπο, και σε αντίθεση με τους μέχρι τώρα μετόχους και επικεφαλής του μορφώματος του ΟΑΣΘ , θα ασκήσει τα καθήκοντά του στον οργανισμό χωρίς αμοιβή. Οι χυδαίες επιθέσεις της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της δεν θα ακυρώσουν σε καμία περίπτωση την απόφαση της κυβέρνησης, να καθαρίσει τη δυσωδία δεκαετιών ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός τι πλήρωνε και σε ποιους επί ολόκληρα χρόνια για να συντηρούνται οι κομματικοί στρατοί της ΝΔ και των εκλεκτών της. Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία της ΝΔ για τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν και τότε θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση τους».

Τα νέα πρόσωπα στις αστικές συγκοινωνίες

«Σήμερα, ξεκινάμε την προσπάθεια μαζί με τους Θεσσαλονικείς, τους φορείς της πόλης, την τοπική αυτοδιοίκηση, να οικοδομήσουμε μετά από δεκαετίες, δημόσιες, κοινωνικές, αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας κάποιου» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση του Στέλιου Παππά στη θέση του προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ, είναι γεγονός που «έχει τη δική του σημειολογία».

«Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμα. Γι' αυτό και μπαίνει ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου, με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα μέλη της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ, «θα λειτουργήσουν ως εκκαθαριστές, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ως λειτουργοί, θα εκκαθαρίσουν τον οργανισμό και θα προετοιμάσουν τη μετάβαση στον νέο φορέα».

«Εμείς – πρόσθεσε - φιλοδοξούμε οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης να ανήκουν στη Θεσσαλονίκη, το μετρό να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει τη δοκιμαστική του λειτουργία το 2019, να γίνει μια προσπάθεια, της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, των φορέων της Θεσσαλονίκης, ώστε επιτέλους τα λεωφορεία και ο ΟΑΣΘ να αποκτήσουν τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν. Πλέον τα λεωφορεία ανήκουν στον ελληνικό λαό και ο ΟΑΣΘ στους Θεσσαλονικείς» ανέφερε ο υπουργός.

Ο ΟΣΕΘ, όπως προβλέπεται από τον νόμο, έχει εποπτικό ρόλο στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης και αντικαθιστά τον πρώην ΣΑΣΘ, ενώ ο ΑΣΥΘ, με την τακτοποίηση και των εκκρεμοτήτων στον ΟΑΣΘ, αναλαμβάνει τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα συγκροτηθεί επίσης και μια επιτροπή για άτομα με ειδικές ανάγκες, που θα παίξει συμβουλευτικό ρόλο, αρχικά στους δύο φορείς (ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ) και αργότερα και στον ΑΣΥΘ, όταν αυτός συγκροτηθεί, ενώ οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα συγκροτήσουν μια κοινή επιτροπή ώστε να υπάρχουν κοινές διαδικασίες και κοινή κοινωνική πολιτική.

«Δεν μπορεί και η Θεσσαλονίκη να μην μετακινεί με αξιοπρέπεια και δωρεάν τους ανέργους, να μη δίνουν τα μηχανήματα στα λεωφορεία ρέστα, να μην υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι θέμα λίγων ημερών» να αποδοθούν τα δεδουλεμένα των εργαζομένων, καθώς έχει ήδη υποβληθεί σχετικό αίτημα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο κ. Σπίρτζης υπενθύμισε πως η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι διασφαλισμένη σε κάθε δημόσιο φορέα και σημείωσε ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ με τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα.

«Η νέα διοίκηση δεν θα έχει μέριμνα την κερδοφορία των μετόχων, που είναι το ελληνικό δημόσιο, αλλά το να είναι ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση, τυπικά εντάξει στις υποχρεώσεις του. Και η πρώτη υποχρέωση που έχει, είναι τα δεδουλευμένα» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Αύριο το πρωί, ο υπουργός, μαζί με στελέχη των νέων διοικητικών συμβουλίων των αστικών συγκοινωνιών, θα επισκεφθεί στις έντεκα και μισή τα γραφεία του ΣΑΣΘ και στη μία το μεσημέρι τα γραφεία του ΟΑΣΘ για να γίνει η αλλαγή των διοικήσεων.

Τα νέα διοικητικά συμβούλια των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής:

Πρόεδρος του ΟΑΣΘ ορίστηκε ο Στέλιος Παππάς και διευθύνων σύμβουλος ο μηχανικός, Σάββας Παναγιωτίδης. Μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού είναι ο νομικός Ακρίτας Καϊδατζής, ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης, ο υποψήφιος διδάκτωρ Φώτης Μπίμπασης, η δημοσιογράφος Όλγα Γιάννη, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος, Καλυψώ Γούλα, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΚΜ, Γαβριήλ Αβραμίδης και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων που θα οριστεί από τους εργαζόμενους.

Στη διοίκηση του ΟΣΕΘ ορίστηκαν ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Αμπατζάς στη θέση του προέδρου του οργανισμού, ο μηχανικός Γιάννης Τσιωνάς ως διευθύνων σύμβουλος και ως μέλη, ο οικονομολόγος Δρόσος Δρόσος, ο τραπεζικός υπάλληλος Αντώνης Ελευθεριάδης, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κιτικίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΚΜ Ευστάθιος Αβραμίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Παρίσης Μπίλιας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Παππάς και ένας εκπρόσωπος της ΠΕΔΚΜ.

Τα μέλη της διοίκησης της ΑΣΥΘ είναι: η μηχανικός Κυριακή Αραβίδου, ο φωτογράφος-φωτορεπόρτερ Δημήτρης Αργυρόπουλος, ο μηχανικός Ιάκωβος Σαρηγιάννης, ο οικονομολόγος Βαγγέλης Ζαρκάδης, ο οικονομολόγος Γιώργος Τοζίδης και ο μηχανικός Φίλιππος Γκανούλης.

Ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι τα μέλη του ΑΣΥΘ θα ανακοινωθούν επισήμως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ του «υπερκείμενου φορέα», γιατί ο ΑΣΥΘ ανήκει στον ΟΣΕΘ.

Σε σχετική ερώτηση για το ποιος είναι εκπρόσωπος της ΠΕΔΜΚ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕΘ,ο υπουργός σχολίασε ότι η ΠΕΔΜΚ ακόμη δεν έχει στείλει εκπρόσωπο και συνέχισε: «Καταλαβαίνετε όλοι ότι ακόμη και σε αυτή τη στάση μάλλον δικαιώνεται η κυβέρνηση. Όταν η ΠΕΔΜΚ τον στείλει, θα συμπληρωθεί το ΔΣ».

Δημοφιλή