Ρεκόρ δωρεάς οργάνων από 13χρονη: Τα όργανά της κατέληξαν σε οκτώ ανθρώπους

Ρεκόρ δωρεάς οργάνων από 13χρονη: Τα όργανά της κατέληξαν σε οκτώ ανθρώπους
Red heart in human hands on blue sky background
Red heart in human hands on blue sky background
AlexRaths via Getty Images

Ρεκόρ δωρεάς οργάνων πραγματοποιήθηκε από μια 13χρονη στη Βρετανία, η οποία πέθανε από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, καθώς βοήθησε οκτώ διαφορετικούς ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Τζεμίμα Λέιζελ από το Σόμερσετ, που πέθανε το 2012, δώρισε την καρδιά, το πάγκρεας, τα πνευμόνια, τα νεφρά, το λεπτό της έντερο και το συκώτι της. Μεταξύ αυτών που ωφελήθηκαν είναι πέντε παιδιά.

Οι γονείς της είπαν πως ήταν έξυπνη, συμπονετική και δημιουργική, και θα ήταν «πολύ περήφανη για την κληρονομιά της».

Η αρμόδια υπηρεσία (NHS Blood and Transplant) ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει ξανά δωρητής που να έχει βοηθήσει τόσους ανθρώπους.

Η Τζεμίμα είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια προετοιμασιών για το πάρτι για τα 38α γενέθλια της μητέρας της και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο του Μπρίστολ. Η καρδιά, το λεπτό έντερο και το πάγκρεάς της μεταμοσχεύθηκαν σε τρία διαφορετικά άτομα, ενώ άλλα δύο άτομα έλαβαν τα νεφρά της. Το συκώτι της χωρίστηκε στα δύο και μεταμοσχεύθηκε σε δύο διαφορετικά άτομα, ενώ και τα δύο της πνευμόνια μεταμοσχεύθηκαν σε έναν ασθενή. Κανονικά, μια δωρεά οργάνων επιφέρει 2,6 μεταμοσχεύσεις- είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να γίνουν οκτώ.

Η μητέρα της Τζεμίμα, Σόφι Λέιζελ, και ο πατέρας της, Χάρβεϊ Λέιζελ, είπαν πως γνωρίζουν ότι η κόρη τους ήθελε να γίνει δωρήτρια οργάνων επειδή είχαν μιλήσει για αυτό το θέμα μερικές εβδομάδες πριν τον θάνατό της- όταν κάποιος που ήξεραν σκοτώθηκε σε δυστύχημα. «Βρισκόταν στο μητρώο, αλλά τα όργανα δεν μπορούσαν να δωρηθούν εξαιτίας των συνθηκών του θανάτου. Η Τζεμίμα δεν είχε ποτέ πριν ακούσει για δωρεά οργάνων και το βρήκε κάπως μακάβριο, αλλά κατάλαβε απόλυτα τη σημασία» είπε η μητέρα της- προσθέτοντας πως η απόφαση να δωρηθούν τα όργανα της κόρης τους ήταν σκληρή, αλλά ένιωσαν πως ήταν απαραίτητη.

Δημοφιλή