Πορτογαλία: Ταυρομάχος βρήκε τον θάνατο αφού αντιμετώπισε ταύρο με γυμνά χέρια

Πορτογαλία: Ταυρομάχος βρήκε τον θάνατο αφού αντιμετώπισε ταύρο με γυμνά χέρια
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
dinozaver via Getty Images

Τον θάνατο βρήκε ο 26χρονος ταυρομάχος Φερνάντο Κουϊντέλα αντιμετωπίζοντας ταύρο στην Πορτογαλία: Ο Κουϊντέλα τραυματίστηκε βαριά και υπέστη εσωτερική αιμορραγία όταν δέχτηκε την επίθεση του ταύρου, ο οποίος τον παγίδευσε ανάμεσα στα κέρατά του και τον έριξε στο έδαφος της αρένας στη Λισαβόνα, ξαναχτυπώντας τον.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ο Κουϊντέλα είχε τον ρόλο του forcado- ενός από οκτώ άνδρες που προκαλούν τον ταύρο με τα γυμνά τους χέρια, προκειμένου να της επιτεθεί. Ο 26χρονος βάδιζε προς τον ταύρο όταν αυτός του όρμησε.

Ο forcado που βρίσκεται μπροστά αρπάζει το κεφάλι του ταύρου ενώ αυτός ορμά, και οι υπόλοιποι πηδούν στο ζώο για να το ακινητοποιήσουν, φορώντας παραδοσιακές στολές. Οι forcados συμμετέχουν στο τελικό στάδιο της πορτογαλικής ταυρομαχίας, το αποκαλούμενο pega de cara. Συχνά υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό οι άλλοι forcados έσπευσαν να τον βοηθήσουν, ωστόσο είχε υποστεί ήδη πολύ βαριά εσωτερικά τραύματα. Ο 26χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Σάο Χοσέ, αλλά οι χειρουργοί δεν κατάφεραν να σταματήσουν την εσωτερική αιμορραγία, με αποτέλεσμα να πεθάνει ώρες μετά.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό θανάτου σε ταυρομαχία- ένα έθιμο το οποίο δέχεται έντονες κριτικές στις περισσότερες χώρες στις οποίες ασκείται, ανεξαρτήτως της παραλλαγής του, τόσο επειδή είναι επικίνδυνο για τους ταυρομάχους, όσο και επειδή- όπως τονίζουν οι πολέμιοί του- συνιστά κακοποίηση των ζώων.

Η πορτογαλική ταυρομαχία διαφέρει αρκετά από την ισπανική. Στο τέλος της ο ταύρος δεν σκοτώνεται, ωστόσο μετά είτε θανατώνεται από επαγγελματία χασάπη, είτε λαμβάνει φροντίδα για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Στην Πορτογαλία, τα κέρατα κάποιων ταύρων λιμάρονται και καλύπτονται για να μην είναι τόσο αιχμηρά- ωστόσο, και πάλι πρόκειται για ένα θέαμα το οποίο προκαλεί έντονες επικρίσεις από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Δημοφιλή