ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2017 12:39 EEST | Updated 27/10/2017 16:12 EEST

Το καταλανικό κοινοβούλιο αποφάσισε: Μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία

JOSEP LAGO via Getty Images
Catalan president Carles Puigdemont attends a session of the Catalan parliament in Barcelona on October 27, 2017. The Catalan parliament will vote on how to respond to the central government's planned takeover of Catalan political powers following an outlawed independence referendum. / AFP PHOTO / Josep LAGO (Photo credit should read JOSEP LAGO/AFP/Getty Images)

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία με ψήφους 70 υπέρ, 10 κατά και δύο λευκά σε σύνολο 135 βουλευτών.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Το ψήφισμα του καταλανικού κοινοβουλίου

Από την πλευρά της η άνω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου (Γερουσία) μόλις λίγα λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

Ο Ραχόι αναμένεται τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Άλλωστε νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ισπανική κυβέρνησ επρόκειτο να αποφασίσει να αναλάβει τον απευθείας έλεγχο της Καταλονίας, μπλοκάροντας τις κινήσεις της για ανεξαρτητοποίηση, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου η οποία πάει τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και 40 χρόνια σε νέο επίπεδο.

«Άνευ προηγουμένου μέτρα θα έπρεπε να λαμβάνονται μόνο όταν δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε άλλη δράση» είχε δηλώσει το πρωί της Παρασκευής ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, απευθυνόμενος προς τη Γερουσία. «Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Το μόνο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η αποδοχή και συμμόρφωση στον νόμο».

Όπως είπε, η καταλανική ηγεσία αγνοεί τον νόμο και γελοιοποιεί τη δημοκρατία.

«Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία μας» είπε ο Ραχόι, που έχει υιοθετήσει σκληρή θέση απέναντι στην καταλανική «εκστρατεία» απόσχισης από την Ισπανία.

Η κρίση έχει διχάσει την Καταλονία και προκαλέσει δυσαρέσκεια ανά την Ισπανία. Σημαίες κρέμονται πλέον από πολλά μπαλκόνια στην πρωτεύουσα, σε μια επίδειξη ενότητας. Επίσης, έχει προκληθεί φυγή επιχειρήσεων από την πλούσια βορειοδυτική περιοχή και ανησυχία σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, που φοβούνται ότι η κρίση μπορεί να υποδαυλίσει αποσχιστικές τάσεις ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Κανένα σχόλιο από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Τουσκ: Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την ενότητα της Ισπανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.