Όταν το «έχω πονοκέφαλο» είναι αλήθεια: Μήπως ταλαιπωρείστε από πονοκεφάλους του σεξ και δεν το ξέρετε;

Όταν το «έχω πονοκέφαλο» είναι αλήθεια: Μήπως ταλαιπωρείστε από πονοκεφάλους του σεξ και δεν το ξέρετε;
Upset man sitting on the bed with woman on the back
vitranc via Getty Images
Upset man sitting on the bed with woman on the back

Το «έχω πονοκέφαλο» είναι η πλέον κλισέ δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να αποφεύγει το σεξ με τον/την σύντροφό του όταν δεν έχει διάθεση για στενές επαφές. Για κάποιους, όμως, τη ίδια η πράξη της συνουσίας μπορεί να προκαλέσει πραγματικό πονοκέφαλο.

Αν νιώθετε το κεφάλι σας να γίνεται «καζάνι» μετά το σεξ, μπορεί να υποφέρετε από «πονοκεφάλους του σεξ».

Σύμφωνα με τη Dr. Margaret Redelman, σεξολόγο και συντάκτρια στο British Journal of Medical Practitioners, οι πονοκέφαλοι του σεξ είχαν πολλά ονόματα μέσα στην ιατρική ιστορία, όπως HSA (headaches associated with sexual activity/πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα), BSH (benign sex headache/καλοήθης κεφαλαλγία λόγω σεξ), και οργασμική κεφαλαλγία.

Υποτίθεται πως οι πονοκέφαλοι του σεξ δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο «αλλά υπάρχει η υποψία πως δεν δηλώνονται συχνά, επειδή ο ασθενής ντρέπεται για αυτούς».

Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το είδος πονοκεφάλου:

Σύμφωνα με την Dr. Clare Morrison του MedExpress, η αιτία πρόκλησης των πονοκεφάλων του σεξ σε κάποιους ανθρώπους δεν είναι ξεκάθαρη.

«Μια θεωρία για τους πονοκεφάλους που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι μετά το σεξ, είναι το γεγονός πως το σεξ είναι παρόμοιο με τη σωματική άσκηση, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να οδηγήσει σε πονοκέφαλο», λέει στη HuffPost UK.

«Οι πονοκέφαλοι του σεξ μπορεί να διαρκέσουν από ένα λεπτό μέχρι 24 ώρες με αρκετή ένταση, ή ακόμη και για τρεις ημέρες με μέτρια ένταση».

Η Dr Morrison προσθέτει πως οι πονοκέφαλοι του σεξ τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες και, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, εμφανίζονται κυρίως σε δύο ηλικίες: στις αρχές των 20 και αργότερα στα 40.

«Λέγεται πως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρει κάποιος από πονοκέφαλο του σεξ όταν είναι κουρασμένος, αγχωμένος ή αν έχει κάνει πολλές φορές σεξ συνεχόμενα», λέει. «Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις στάσεις του σεξ και τον βαθμό ενθουσιασμού κατά τη διάρκεια του σεξ», προσθέτει.

Το πιο σημαντικό βέβαια, είναι ο ασθενής να μην ντρέπεται να μιλήσει στο γιατρό του, αν νιώθει πως υποφέρει από τέτοιου είδους πονοκεφάλους. «Αν και συνήθως οι πονοκέφαλοι του σεξ είναι καλοήθεις, μπορεί να υποδεικνύουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως αδύναμα αιμοφόρα αγγεία ή και έμφραγμα», λέει η Morrison. «Οπότε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό για να εντοπίσει την ακριβή αιτία τους».