Η αντιμετώπιση επιθέσεων μεγάλων αριθμών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με αποτελεσματικό και συνάμα χαμηλού κόστους τρόπο είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης στρατιωτικής επιστήμης και τεχνολογίας, με πολλές «οδούς» να εξετάζονται πάνω σε αυτό, από παρεμβολές μέχρι φθηνά μέσα «hard kill»- και εικόνες αμερικανικών F-15 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα εντάσσεται ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη χρήση του F-15E Strike Eagle με κατευθυνόμενες ρουκέτες στη Μέση Ανατολή, αναρτώντας φωτογραφία online: Το μαχητικό φαίνεται να φέρει έξι ατρακτίδια, συν πυραύλους AIM-9X και ΑΙΜ-120.

 

Προηγούμενη φωτογραφία, που πρωτοεμφανίστηκε σε λογαριασμούς του The Merge (podcast- newsletter) δείχνει ένα F-15E (το εμβληματικό βαρύ μαχητικό των ΗΠΑ), με ατρακτίδια ρουκετών των 70 χιλιοστών- τουλάχιστον τρία κάτω από το ένα φτερό. Εφόσον άλλα τρία βρίσκονται κάτω και από το άλλο, αυτό, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του The War Zone, αντιστοιχεί σε 42 ρουκέτες, οι οποίες θα πλαισιώνονται και με 8 συμβατικούς πυραύλους αέρος– δηλαδή ένα σύνολο από 50 βλήματα πάνω σε ένα μαχητικό.

Advertisement

 

 

Κανονικά, η ύπαρξη «απλών» ρουκετών σε ατρακτίδια πάνω σε ένα μαχητικό δεν θα ήταν ακριβώς κάτι «νέο», ωστόσο η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει αποδείξει ήδη την αποτελεσματικότητα των κατευθυνόμενων με λέιζερ ρουκετών APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II) 70 χιλιοστών σε ρόλο αέρος- αέρος, σε F-16 που κατέρριπταν drones των Χούθι της Υεμένης. Η ενσωμάτωση του APKWS II στο F-15E θα αποτελούσε ένα λογικό επόμενο βήμα.

Advertisement

Το Merge ανέφερε ότι «μαχητικό F-15E Strike Eagle που δοκίμαζε κατευθυνόμενες με λέιζερ ρουκέτες εντοπίστηκε με φόρτο 6 ατρακτιδίων- 42 ρουκετών σε δοκιμή πτήσης». Αυτό σημαίνει πως ένα τέτοιο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 42 κατευθυνόμενες ρουκέτες, συν- όπως προαναφέρθηκε- 8 κανονικούς πυραύλους αέρος- αέρος (στην εικόνα φαίνεται να φέρει έναν AIM-120 AMRAAM και επιπλέον ατρακτίδια σκόπευσης και πλοήγησης). Συνοπτικά, ένα αεροσκάφος μπορεί να φέρει 50 κατευθυνόμενα βλήματα ικανά να προσβάλουν στόχους αέρος, συν το πυροβόλο του– τρομακτική ισχύ πυρός, που ενδείκνυται για αντιμετώπιση drones, τα οποία αποτελούν κατά κανόνα εύκολους στόχους στον αέρα.

Advertisement

Οι συγκεκριμένες κατευθυνόμενες ρουκέτες χρησιμοποιούνται από τα Harrier και τα Hornet του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, καθώς και από τα F-16 και τα A-10 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας- ενώ είναι σε χρήση και από ελικόπτερα (AH-1, UH-1Y Venom, MH-60R, Apache). Κανονικά είχαν σχεδιαστεί για χρήση κατά στόχων εδάφους, ωστόσο γρήγορα έδειξαν τις δυνατότητές τους και κατά ιπτάμενων στόχων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι πως είναι πολύ χαμηλότερου κόστους από ό,τι ένας κανονικός πύραυλος αέρος- αέρος: Το κιτ καθοδήγησης μιας ρουκέτας είναι το πιο ακριβό τμήμα, κόστους 15.000-20.000 δολαρίων (η κεφαλή και ο κινητήρας προσθέτουν λίγες χιλιάδες δολάρια ακόμα στο κόστος). Συγκριτικά, ένας AIM-9X Sidewinder κοστίζει γύρω στα 450.000 δολάρια, ενώ οι AIM-120 μπορούν να φτάσουν το 1 εκατ. δολάρια (οπότε η χρήση τέτοιων όπλων κατά drones είναι ασύμφορη).

Advertisement

 

Advertisement

 

Γενικότερα, οι ARKWS II είναι κατάλληλοι για χρήση εναντίον drones και υποηχητικών πυραύλων cruise, δηλαδή σχετικά «εύκολων» στόχων εν πτήσει- και όχι για αερομαχία εναντίον προηγμένων εχθρικών επανδρωμένων μαχητικών. Ως εκ τούτου, δεν θα αποκλειόταν η χρήση τους και σε πλατφόρμες/ αεροσκάφη πιο χαμηλών επιδόσεων από το F-15- Όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να χρησιμοποιούνται και από άλλα μαχητικά, καθώς και ελικόπτερα, ενώ μια προοπτική που θα μπορούσε δυνητικά να εξεταστεί θα μπορούσε να είναι και η χρήση τους από παλαιότερης τεχνολογίας αεροσκάφη, που θα μπορούσαν να μετατραπούν έτσι σε ιδιαίτερα αποτελεσματικούς «κυνηγούς» drones.