Άντριου Πόππας: Ο Ελληνοαμερικανός στρατηγός στην κορυφή του στρατού των ΗΠΑ

Ο στρατηγός Άντριου Πόππας μεταξύ των επαφών του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, στις ΗΠΑ.
Open Image Modal
.
US Army

Ο Ελληνοαμερικανός στρατηγός Άντριου Πίτερ Πόππας (Andrew Peter Poppas), επικεφαλής της United States Army Forces Command, είναι μεταξύ των επαφών του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 6 ως τις 14 Οκτωβρίου.

Η FORSCOM εδρεύει στο Φορτ Μπραγκ, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, και αποτελείται από πάνω από 750.000 στρατιωτικούς, από τον στρατό (Active Army, Army Reserve) και την εθνοφρουρά των ΗΠΑ. Είναι η μεγαλύτερη διοίκηση (command) του αμερικανικού στρατού, με αποστολή την παροχή χερσαίων εκστρατευτικών δυνάμεων, ικανών να ανταπεξέρχονται σε «παγκόσμιες προκλήσεις»- «καλά διοικούμενων, πειθαρχημένων, εκπαιδευμένων και εκστρατευτικών, που θα νικήσουν σε έναν πολύπλοκο κόσμο». 

 

 

Ο στρατηγός Άντριου Πόππας ανέλαβε 24ος διοικητής της United States Army Forces Command στις 8 Ιουλίου. Κατάγεται από το Ουϊσκόνσιν και αποφοίτησε από το Γουέστ Πόιντ αναλαμβάνοντας καθήκοντα το 1988.

Μεταξύ άλλων, υπηρέτησε στο 3ο Σύνταγμα Πεζικού στο Φορτ Μάιερ, την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο Φορτ Μπραγκ αλλά και ως «foreign area officer» στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, υπηρέτησε στο γενικό επιτελείο στην Ουάσινγκτον.

 

 

Το 2005 επέστρεψε στην 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και το Φορτ Μπραγκ και αργότερα υπηρέτησε στο Ιράκ, κατά την επιχείρηση «Iraqi Freedom». Μετά υπηρέτησε στην 101η Αερομεταφόμενη Μεραρχία στο Φορτ Κάμπελ. Απεστάλη στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της επιχείρησης Enduring Freedom. Αργότερα επέστρεψε στην Ουάσινγκτον όπου ανέλαβε υψηλόβαθμα πόστα στο Πεντάγωνο. Το 2017 ανέλαβε τη διοίκηση της 101 Αερομεταφερόμενης και απεστάλη ξανά στο Αφγανιστάν.

 

Open Image Modal
Pool via Getty Images

 

Πριν αναλάβει τη διοίκηση της Forces Command, είχε περάστι τρία χρόνια στο γενικό επιτελείο. Πέρα από πτυχίο σε Θέματα Εθνικής Ασφαλείας (National Security Affairs) από τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ, ο στρατηγός Πόππας κατέχει μεταπτυχιακό (MSc) στον τομέα του Occupational Education (επαγγελματική εκπαίδευση) από το Kansas State University). Επίσης είναι απόφοιτος του Defense Language Instutite, του US Army Command and General Staff College και ακαδημαϊκός συνεργάτης (fellowship) στο Χάρβαρντ. Είναι παντρεμένος επί 22 χρόνια και έχει τρία παιδιά.