«Χρυσαφένιο» καλαμπόκι στο καλοκαιρινό πιάτο μας

«Χρυσαφένιο» καλαμπόκι στο καλοκαιρινό πιάτο μας
Open Image Modal
gaus-nataliya via Getty Images

Καλοκαιράκι χωρίς καλαμπόκι δεν γίνεται. Η μυρωδιά από τους πλανόδιους πωλητές μας σπάει την μύτη και δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Άλλωστε γιατί να το κάνουμε;

Το καλαμπόκι δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και πολύ υγιές. Τα οφέλη για την υγεία μας περιλαμβάνουν τον έλεγχο του διαβήτη, την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, τη μείωση της υπέρτασης και την πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση. Το καλαμπόκι παρέχει όχι μόνο τις απαραίτητες θερμίδες για υγιή μεταβολισμό αλλά είναι και πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, Ε και πολλών μεταλλικών στοιχείων όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος (τέλεια επιλογή τροφίμου για όσους πάσχουν από αναιμία) και ο χαλκός.

Στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού, οι θερμίδες φτάνουν τις 365, οπότε προσοχή στην κατανάλωσή του για λόγους… σιλουέτας. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τον καρκίνο. Επιπλέον, το καλαμπόκι περιέχει ένα φαινολικό φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό, το φερουλικό οξύ που παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη των καρκίνων, της γήρανσης και της φλεγμονής. Χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να βάλετε στο πιάτο σας αυτή την… «χρυσαφένια» λιχουδιά;

Open Image Modal
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πεπτικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καλαμπόκι λειτουργούν επίσης ως αντι-καρκινογόνοι παράγοντες και αποτρέπουν τη νόσο του Alzheimer.

Καλαμπόκι για υγιή μωρά

Όντας μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το καλαμπόκι είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις έγκυες γυναίκες. Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος στις υποψήφιες μαμάδες, μπορεί να προκαλέσει γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους και επίσης όπως προαναφέρθηκε, και ελαττώματα του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση.

Έχετε επίσης την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το καλαμπόκι για καλλυντικούς λόγους, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά σε δερματικά εξανθήματα. Πολλές διασημότητες δεν μπορούν να αντισταθούν στη γεύση του καλαμποκιού, όπως ο Μπρους Γουίλις, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, η Μίλα Κούνις και ο Μάθιου Μακόναχι. Τώρα ξέρετε το γιατί!