Ενα αβοκάντο την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τα αβοκάντο περιέχουν διαιτητικές ίνες, υγιή μονοακόρεστα λίπη και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
Open Image Modal
Kinga Krzeminska via Getty Images

Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο, που ισοδυναμεί με δύο μερίδες, κάθε εβδομάδα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 21 τοις εκατό σε σύγκριση με άτομα που δεν τρώνε αβοκάντο, λένε οι ειδικοί.

Η αντικατάσταση μισής μερίδας μαργαρίνης, βουτύρου, αυγών, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων με ισοδύναμη ποσότητα αβοκάντο συσχετίστηκε επίσης με μείωση 16% έως 22% στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα αβοκάντο περιέχουν διαιτητικές ίνες, υγιή μονοακόρεστα λίπη και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και των βιταμινών C, E και K.

Στην μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, συμμετείχαν 68.786 γυναίκες και 41.701 άνδρες. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση φαγητού στην αρχή της μελέτης και μετά από τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διήρκησε 30 έτη, καταγράφηκαν 9.185 περιπτώσεις καρδιακής προσβολής και 5.290 εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων δεν προσφέρει επιπλέον όφελος. Παρόλο που κανένα τρόφιμο δεν είναι η λύση για την υγιεινή διατροφή, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι το αβοκάντο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. 

Πηγή: TheNationalNews