Κυριακάτικο τραπέζι: Μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί φέτα, τριμμένη παρμεζάνα και μελόπιτα

Αν θέλουμε μπορούμε να ανατικαταστήσουμε τις δύο μελιτζάνες με κολοκύθια.
Open Image Modal
Peter Kindersley via Getty Images
aubergine parmigiana

Ένα σούπερ κυριακάτικο τραπέζι μας περιμένει αυτή την εβδομάδα. Έχουμε μια αδυναμία στις μελιτζάνες, οπότε με το που είδαμε την συνταγή, είπαμε εδώ είμαστε. Με το τυρί να έχει την τιμητική. Ώρα για μαγείρεμα.

Έτσι λοιπόν ετοιμάζουμε μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα, εννοείται μπόλικη ντοματούλα που την έχουμε ξεφλουδίσει και περάσει στον τρίφτη, φρέσκο βασιλικό και μαϊντανό, τυράκι σπάταλα, δύο ειδών, φέτα και παρμεζάνα. Και φυσικά, το τίμιο λαδερό φαγητό συνοδεύεται από κρεμμυδάκι.

Για γλυκό, βγάζουμε μελόπιτα. Για την γέμιση θα χρησιμοποιήσουμε τυρί ρικότα με ανθότυρο ενώ στην ζύμη θα προσθέσουμε 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ, που θα μας αφήνει την τέλεια επίγευση.

Καλή όρεξη.

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί φέτα και τριμμένη παρμεζάνα

Μερίδες: 4 

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

500 γρ. τυρί φέτα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 ντομάτες ξεφλουδισμένες

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. βασιλικό

1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε μία λεκάνη με αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε λίγο. Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε για 30 λεπτά.

Στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος Νο26 μια σειρά από μελιτζάνες. Απλώνουμε λίγη σάλτσα, λίγο μαϊντανό, λίγη φέτα, πάλι μελιτζάνες και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πασπαλίζουμε με τον βασιλικό, την παρμεζάνα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.

Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις δύο μελιτζάνες με κολοκύθια.

Να θυμόμαστε ότι το λαδερό είναι πάντα καλύτερο την επόμενη μέρα.

Ψωμάκι φρέσκο, απαραιτήτως.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά» εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

Μελόπιτα

Open Image Modal
Cavan Images via Getty Images/Cavan Images RF

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 50 λεπτά

Ψήσιμο: 40 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

21/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι βούτυρο

3 κ.σ ζάχαρη

2 κ.σ. κονιάκ

1 αυγό

για την γέμιση

500 γρ. τυρί ρικότα

500 γρ. ανθότυρο

3 αυγά

1 φλιτζάνι μέλι

2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το βούτυρο. Χτυπάμε το αυγό με την ζάχαρη, το προσθέτουμε, ρίχνουμε το κονιάκ και τα ζυμώνουμε, προσθέτωντας λίγο λίγο νερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Χτυπάμε τα αυγά στο μπολ του μίξερ, ρίχνουμε το μισό μέλι, τα τυριά, το αλεύρι, το βούτυρο και την κανέλα. Βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη.

Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο και την στρώνουμε σε μια φόρμα για τάρτα Νο24, καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Απλώνουμε την γέμιση και ψήνουμε την μελόπιτα σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Βάζουμε το υπόλοιπο μέλι σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 3 κ.σ. νερό και βράζουμε για 2 λεπτά.

Σερβίρουμε την τάρτα με μια κουταλιά μέλι.

Tip

Μπορούμε να ετοιμάσουμε την ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... πίτες και τάρτες» εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.