Κυριακάτικο τραπέζι: Γαρίδες με αρωματικό «ριζότο» γλυκού τραχανά

Και πιτάκια με φύλλο κρούστας και σοκολάτα.
Open Image Modal
Martin Steinthaler via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε αρωματικό «ριζότο» γλυκού τραχανά με γαρίδες.

Θα προσθέσουμε σέλερι, ντοματάκια, αστεροειδή γλυκάνισο, θυμάρι, μυρώνια, σχοινόπρασο. Για τη σάλτσα θα χρησιμοποιήσουμε γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι και μανταρίνια.

Για γλυκό, πιτάκια με φύλλο κρούστας και σοκολάτα.

Καλή όρεξη.

Γαρίδες με αρωματικό «ριζότο» γλυκού τραχανά

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 1 ώρα - περίπου

Αναμονή: 1 ώρα

Μαγείρεμα: 1 ώρα - περίπου

Υλικά

για τις γαρίδες

24 γαρίδες, κατά προτίμηση μεγαλούτσικες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη, το εντεράκι τους και τα κεφάλια· αφήνουμε μόνο την ουρά (κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια, για να φτιάξουμε το ζωμό)

50 ml ελαιόλαδο

για το ζωμό γαρίδας

τα κεφάλια από τις γαρίδες

2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο

4 μέτρια καρότα, τριμμένα

1 ντοματάκι ολόκληρο, από κονσέρβα, χοντροκομμένο

τα φύλλα από 5 – 6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1 κλωνάρι θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο

1 φύλλο δάφνης

3 αστεροειδείς γλυκάνισοι ή 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος «κοινός» σε σκόνη

400 ml λευκό, ξηρό κρασί

40 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τον τραχανά

400 ml από το ζωμό γαρίδας

200 γρ. τραχανάς σταρένιος γλυκός

100 ml κρασί λευκό, ξηρό

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

2 ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα, ψιλοκομμένα  

½ μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή, χρησιμοποιούμε μείγμα μαϊντανού και άνηθου)

½ μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε ορισμένα μόνο σούπερ μάρκετ) ή  2 κουτ. σούπας ξερό σχοινόπρασο ή 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα

1 πορτοκάλι μικρό, ξύσμα και σάρκα

1 λεμόνι μικρό, τη σάρκα

2 μανταρίνια, τη σάρκα

1 γκρέιπφρουτ, τη σάρκα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τη σάλτσα

Αφαιρούμε από τα εσπεριδοειδή τα κουκούτσια και -όσο καλύτερα γίνεται- λευκές μεμβράνες και ίνες με ένα μαχαιράκι. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και τη βάζουμε μαζί με το ξύσμα σε ένα βαθύ μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα. Σε αυτό το διάστημα, θα βγάλει υγρά και θα ανακατευτούν τα αρώματα.

για το ζωμό γαρίδας

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 2′-3′, μέχρι να αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2′-3′. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν καλά τα υλικά (περίπου 700 ml).

Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το θυμάρι, τη δάφνη και το γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 25′-30′. Σουρώνουμε το ζωμό με ένα λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας με ένα κουτάλι τα υλικά για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το ζουμί τους. Θα έχουμε περίπου 400 – 450 ml ζωμό, τον οποίο θα διατηρήσουμε ζεστό σε χαμηλή φωτιά.

για τον τραχανά

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1′-2′, μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί καλά. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για άλλα 1′-2′ λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση ζεστού ζωμού γαρίδας. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι σχεδόν ο ζωμός να απορροφηθεί. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός.

Ολη η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20′-25′, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τα μυρώνια, το σχοινόπρασο και τα ανακατεύουμε.

για τις γαρίδες

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και «ψήνουμε» τις γαρίδες για περίπου 1′ από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε τον τραχανά με τις γαρίδες (4 ανά άτομο) και περιχύνουμε με λίγη από την ιδιότυπη «σάλτσα».

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #82» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.

Πιτάκια με φύλλο κρούστας και σοκολάτα

Open Image Modal
GMVozd via Getty Images

Υλικά

50 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη

50 γρ. βούτυρο

1 αυγό

50 γρ. ζάχαρη, άχνη

50 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί

100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα

1 πακέτο φύλλο κρούστας

για το άλειμμα

βούτυρο λιωμένο

για το τηγάνισμα

αραβοσιτέλαιο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το αμύγδαλο και την άχνη έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα. 

Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες πλάτους 5-6 εκ. και μήκους 30-35 εκ. Αλείφουμε κάθε λωρίδα με βούτυρο και στην μια άκρη τοποθετούμε ένα κουταλάκι από το μείγμα σοκολάτας και λίγα καρύδια.

Διπλώνουμε σε μαντήλι, όπως διπλώνουμε τα τυροπιτάκια και τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.