Κυριακάτικο τραπέζι: Ζουμερό μοσχάρι - χοιρινό με φασόλια και χειμωνιάτικα λαχανικά

Και μια tarte aux citron.
Open Image Modal
Westend61 via Getty Images

Μαγειρεύουμε μια πηχτή σούπα για το κυριακάτικο τραπέζι με ζουμερό μοσχάρι, παντσέτα, χωριάτικο λουκάνικο, φασόλια, ξερά κρεμμύδια, μαραθόριζα, λάχανο και καρότα.

Θα προσθέσουμε χοιρινό λίπος, μπόλικο σκόρδο, κόκκινο πιπέρι ενώ θα την σερβίρουμε με μια φέτα παξιμάδι στον πάτο κάθε γαβάθας.

Για γλυκό επιλέγουμε μια φίνα tarte aux citron.

Καλή όρεξη.

Ζουμερό μοσχάρι - χοιρινό με φασόλια και χειμωνιάτικα λαχανικά

Μερίδες: 8-10 

Αναμονή: 1 βράδυ

Μαγείρεμα: 2 ώρες και 30′ περίπου

Υλικά

1 φλιτζ. ξερά φασόλια φετινά

1 φλιτζ. χοιρινό λίπος

12 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, μισές ολόκληρες, μισές ψιλοκομμένες

259 γρ. παντσέτα

1 κιλό μοσχάρι στρογγυλό, κομμένο σε κύβους-μπουκιές

2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα

1 μαραθόριζα μικρή, ψιλοκομμένη

½ λάχανο μικρό, με βγαλμένο το κεντρικό κοτσάνι

½ κιλό χωριάτικο λουκάνικο - όχι καπνιστό - κομμένο σε κομμάτια - μπουκιές

4 καρότα ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κομμάτια 2-3 εκ.

αλάτι

κόκκινο πιπέρι 

παξιμάδια κριθαρένια

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο χλιαρό νερό.

Σε μικρό ταψί ανακατεύουμε το χοιρινό λίπος με τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και ψήνουμε στους 180 °C για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Φυλάμε χωριστά λίπος και σκόρδο.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. από το λίπος και σοτάρουμε την παντσέτα, το κομμένο σκόρδο, τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μοσχάρι και σοτάρουμε να σφίξει.

Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό να πάρουν βράση για 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, αδειάζουμε το νερό, τα βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα με την παντσέτα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζανι νερό και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 40-50 λεπτά, να μαλακώσουν τα φασόλια.

Κόβουμε το λάχανο σε 3 σφήνες, το ζεματίζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε, πετάμε τα σκληρά κοτσάνια και κόβουμε σε λωρίδες των 2 εκ. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. λίπος, προσθέτουμε το μισό λάχανο, το γυρίζουμε να σοταριστεί 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.

Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια και σοτάρουμε το υπόλοιπο. Προσθέτουμε στο φαγητό το λουκάνικο, τα καρότα, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να βράσει περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν πολύ. Δοκιμάζουμε και βάζουμε αλάτι και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.

Βγάζουμε την παντσέτα και πετάμε το πολύ λίπος. Κόβουμε σε κομμάτια την παντσέτα. Βάζουμε το κρέας και τις ολόκληρες σκελίδες πίσω στη σούπα και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για ακόμα 10 λεπτά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε σε μεγάλες γαβάθες, βάζοντας πρώτα στον πάτο ένα κομμάτι κριθαρένιο παξιμάδι.

Tip

Αντί για παξιμάδι επιλέγουμε μια φέτα μαύρο μπαγιάτικο ψωμί.

Αντί για κόκκινο πιπέρι προσθέτουμε μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αντί για χοιρινό λίπος χρησιμοποιούμε λίπος πάπιας.

Η σούπα μας διατηρείται στο ψυγείο. Είναι πιο νόστιμη την επόμενη μέρα. Προτού την ξαναζεστάνουμε, αφαιρούμε το παγωμένο λίπος από τη επιφάνεια.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη.

Tarte aux citron

Open Image Modal
Jason Waltman / 500px via Getty Images

Μερίδες: 8-10

Αναμονή: 20′-30′

Προετοιμασία: 20′ περίπου

Ψήσιμο: 40′ περίπου

Υλικά

για τη ζύμη - για 2 τάρτες

3½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα

½ φλιτζ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

1 φλιτζ. γιαούρτι αγελαδινό

1 κ.γ. σόδα

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

1/3 φλιτζ. χοντροκομμένα αμύγδαλα

3-4 κ.σ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

για την κρέμα

6 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

½ φλιτζ. γάλα ζαχαρούχο

1 φλιτζ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

6 κρόκοι αυγών

½ φλιτζ. χυμό λεμόνι, φρεσκοστυμμένο

1½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

για τη ζύμη

Σε μια γαβάθα βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα αυγά, το βούτυρο, το γιαούρτι και τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι. Ανακατεύουμε βιαστικά με τα δάχτυλα, απλώς να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε την τέλεια ζύμη.

Τη χωρίζουμε στη μέση και βάζουμε το κάθε μισό σε πλαστική μεμβράνη, πιέζοντας, να γίνει σαν πίτα. Αφήνουμε το ένα κομμάτι στο ψυγείο, για 20-30 λεπτά. Το άλλο στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Απλώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη στον πάτο και τα πλάγια μιας λαδωμένης φόρμας για τάρτα. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και πιέζουμε να βυθιστούν στη ζύμη. Τρυπάμε σε πολλές μεριές με πιρούνι.

Ψήνουμε 15-20 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.

για την κρέμα

Κρατάμε το φούρνο ανοιχτό

Σε μια γαβάθα βάζουμε το βούτυρο πάνω από νερό που σιγοβράζει. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και βγάζουμε από τη φωτιά. 

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το λεμόνι και το ξύσμα. Βάζουμε το νερό που έχει σιγοβράσει.

Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, περίπου 8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.

για το στήσιμο

Αδειάζουμε στην ψημένη ζύμη και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι η κρέμα να πήξει στην περιφέρεια αλλά να τρέμει στο κέντρο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Tip

Διαμέτρος φόρμας τάρτας 27-29 εκ.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη.