Οι οικονομίες της Ευρωζώνης απειλούνται από την ύφεση σε Γερμανία και Γαλλία

Αν οι οικονομίες σε Γερμανία και Γαλλία μπουν σε ύφεση τότε είναι θέμα χρόνου για την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες
Open Image Modal
Alfieri via Getty Images

Σε βαθιά ύφεση κινδυνεύει να μπει ολόκληρη η Ευρώπη μετά τη δυσοίωνη εικόνα που παρουσιάζουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Γαλλία παρουσιάζει σημάδια ύφεσης για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο, οπότε οι οικονομίες κλυδωνίζονταν από τα σκληρά lockdown του κορονοϊού.

Το ανησυχητικό είναι ότι η Γαλλία ακολουθεί την αρνητική πορεία που καταγράφει τους τελευταίους μήνες η βασική οικονομία της Ευρωζώνης,, καθώς η Γερμανία βουλιάζει στην ενεργειακή ανασφάλεια και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ενδεικτικός της πορείας της Γαλλίας προς την ύφεση είναι ο σύνθετος δείκτης PMI που υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, καθώς μειώθηκε στις 49,8 μονάδες, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

Οι βιομηχανίες της Γαλλίας, στο χώρο της μεταποίησης και των υπηρεσιών σημείωσαν πτώση η οποία αντικατοπτρίζει τον φόβο που επικρατεί στην αγορά μετά τον δύσκολο Νοέμβριο του 2020.

«Ο υψηλός πληθωρισμός και η εξασθένηση της μετα-πανδημικής ζήτησης έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές σε μια μείωση των δαπανών» τονίζει ο αναλυτής της S&P Global Τζο Χάϊες.

Όπως φαίνεται, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, την καρδιάς της Ευρώπης και η απροθυμία της ΕΕ να λάβει κυρίαρχο ρόλο για τον τερματισμό του, στοιχίζει πλέον πολύ ακριβά στην Ευρώπη.

Αν «πέσουν» Γερμανία και Γαλλία κινδυνεύει η ΕΕ

Το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις χώρες της Ευρωζώνης είναι πιο ορατό από ποτέ, με τις επιπτώσεις να είναι πολύ βαριές για την οικονομία, όσα μέτρα ενίσχυσης και να λάβουν οι κυβερνήσεις.

Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, με την πορεία του να είναι μόνο ανοδική.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (8,9%), με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) να ετοιμάζεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων από το Σεπτέμβριο (βρίσκονται στο 0,5%), σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτροχιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό.

Η «πτώση» της Γερμανίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, θα συμπαρασύρει ολόκληρη της Ευρωζώνη.

Αν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν και ακολουθήσει η Γαλλία στον δρόμο της ύφεσης, η Ιταλία (η Τρίτη οικονομία) είναι απλά θέμα χρόνου να κλείσει την τριάδα.

«Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βιώνει μια ολοένα και μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα» προειδοποιεί ο Φιλ Σμιθ, αναλυτής της S&P Global Market Intelligence.

«Η συνεχιζόμενη αδυναμία της μεταποίησης έρχεται να προστεθεί στην επιβράδυνση των υπηρεσιών, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν μια αυξανόμενη πίεση στη ζήτηση λόγω του πληθωρισμού και των επιτοκίων» υπογραμμίζει.

Μετά την ισχυρή γερμανική βιομηχανία απειλείται η γαλλική και η ιταλική που αποτελούν την ελπίδα της Ευρωζώνης να ορθοποδήσει.